Nacinam kilka razy filet z kurczaka i wciskam 3 pyszne składniki. Uwielbiam ten obiad z piekarnika
Moje dzieci filet z piersi kurczaka mogą jeść ciągle. Smakuje im w wersji obiadowej, jako dodatek do pożywnej sałatki czy do tortilli. Dlatego zawsze mam mały zapas tego mięsa w zamrażarce. Gdy zajdzie potrzeba, szybko rozmrażam je w kuchence mikrofalowej i ekspresowo robię z niego pyszne danie. Do przygotowania dzisiejszej potrawy zainspirowały mnie ziemniaki Hasselback. Ponacinane, nafaszerowane smacznymi składnikami i upieczone. Danie wygląda bardzo apetycznie i doskonale smakuje.
Jak zrobić filet z kurczaka a la ziemniaki Hasselback?
Przygotowanie fileta z kurczaka w wersji Hasselback wymaga nacięcia mięsa w kilku miejscach i powciskania w niego plasterków dodatków. Dodają one mięsu smaku, nawilżają je i uatrakcyjniają wygląd dania. Taki obiad robi się ok. 15 minut, a piecze ok. 30 minut.
Przepis: Filet z kurczaka pieczony z dodatkami
Nacinany filet z piersi kurczaka pieczony z dodatkiem boczku wędzonego, cukinii i sera mozzarella
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 470 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1/4 małej, młodej cukinii
- 100 g wędzonego boczku w plasterkach
- 125 g sera mozzarella (1 kulka)
- 2 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Nacinanie i przyprawianie mięsaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz. Każdy natnij od góry mniej więcej do połowy w 5-6 miejscach. Mięso natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, bazylią, solą, pieprzem i olejem.
- Nadziewanie mięsaCukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w dość cienkie półplasterki. Plasterki boczku przekrój na pół i złóż na połowę, by kawałek miał mniej więcej szerokość fileta. Mozzarellę przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój ją w cienkie plasterki. W nacięcia mięsa wkładaj na przemian plasterki boczku i mozzarelli oraz plasterki cukinii i mozzarelli.
- Pieczenie filetówNafaszerowane filety z piersi kurczaka ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przykryj pokrywą. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190-200 stopni Celsjusza i piecz 25-30 minut. W czasie pieczenia mięso możesz 1-2 razy polać wytworzonym sosem.
Wskazówka: Po upieczeniu naczynie z mięsem należy wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5-7 minut, by soki równomiernie się rozeszły.
Czym jeszcze można nadziać pierś z kurczaka?
Ja w nacięcia w filecie z kurczaka włożyłam plasterki wędzonego boczku, cukinii i sera mozzarella. Składniki te zapobiegają wysuszeniu mięsa, a jednocześnie dodają mu smaku. Jednak bez problemu możesz je zastąpić innymi składnikami. Dobrze tu sprawdzą się: plastry szynki dojrzewającej, pieczarek, pomidorów, suszone pomidory, talarki cebuli czy liście szpinaku. Możesz je dowolnie łączyć, tworząc pyszne, kolorowe kompozycje.
Z czym podać filet z kurczaka a la ziemniaki Hasselback?
Upieczony filet z piersi kurczaka najlepiej smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem. Można go też podać z ziemniakami gotowanymi, z kaszą np. kuskus, a nawet z makaronem. Obowiązkowym dodatkiem do tego obiadu powinna też być duża porcja surówki. Tu świetnie sprawdzi się zielona sałata z dodatkami czy surówki na bazie młodej kapusty.