Ziemniaki pieczone z boczkiem wystarczą za całe danie. Mają tyle smaku i aromatu, jak żadne inne
Ziemniaki zazwyczaj gotujemy i podajemy do obiadu. Doskonale komponują się z tradycyjnymi, mięsnymi daniami kuchni polskiej, ale nie tylko. Można je też podać do smażonej ryby czy pieczonego kurczaka. Ja jednak o wiele bardziej lubię ziemniaki pieczone. Odpowiada mi ich konsystencja i smak. Zwykle serwuję je do obiadu, ale ostatnio zrobiłam wyjątek i zagrały główną rolę. Przyrządziłam je jednak nieco inaczej niż zwykle.
Jak zrobić ziemniaki pieczone z boczkiem?
Przygotowanie ziemniaków pieczonych z boczkiem tak naprawdę sprowadza się do ponacinania warzywa i napełnienia go aromatycznymi dodatkami. Potem pozostaje już tylko czekać, aż się upieką.
Przepis: Ziemniaki pieczone z boczkiem
Aromatyczne ziemniaki pieczone z wędzonym boczkiem i czosnkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże lub 8 mniejszych, młodych ziemniaków
- 4-6 plasterków wędzonego boczku
- 4-6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówMłode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz. Starsze ziemniaki obierz ze skórki, opłucz i osusz. Każdy ziemniak dość głęboko ponacinaj od góry co ok. 1/2 cm. Uważaj jednak, by nie przekroić ziemniaka do końca. Ziemniaki oprósz solą i pieprzem.
- Nadziewanie ziemniakówPlasterki boczku pokrój na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. W każde nacięcie ziemniaka wciśnij po kawałku boczku i 1-2 plasterki czosnku.
- Pieczenie ziemniakówŻaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim ziemniaki, skrop olejem. Przykryj, piecz ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz ziemniaki jeszcze ok. 10 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Co jeszcze można dodać do pieczonych ziemniaków?
Przed pieczeniem ziemniaki przekładam wędzonym boczkiem i czosnkiem. Jednak to niejedyna opcja przygotowania aromatycznych, pieczonych ziemniaków. Doskonale sprawdzi się też pokrojona w talarki cebula czy por, a także świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn. Pod koniec pieczenia ziemniaki można też posypać startym serem, by powstała na nich chrupiąca skorupka. Jeśli chodzi o przyprawy, to oprócz neutralnych soli i pieprzu, można też sięgnąć po paprykę, kminek czy zioła prowansalskie. Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujecie.
Z czym podać ziemniaki pieczone z boczkiem?
Do ziemniaków pieczonych z boczkiem chyba najdoskonalszym dodatkiem jest sos czosnkowy. Robię go bardzo prosto –mieszam jogurt naturalny z odrobiną majonezu dla smaku, a potem dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek (a w sezonie czosnek niedźwiedzi), trochę białego pieprzu i soli. Dopełnieniem dania powinna być surówka, najlepiej wyrazista w smaku. Ja zwykle stawiam na surówkę z pora albo na surówkę z kapusty pekińskiej.