Ekspresowy mazurek waflowy dla zabieganych. Potrzebujesz tylko 3 składników
Na Wielkanoc przygotowujemy przeróżne mazurki. Najpopularniejsze są na kruchym cieście, np. mazurek kajmakowy, mazurek czekoladowy. Jednak można też zrobić mazurki bez zagniatania, jak mazurek cygański z ciasta biszkoptowego. Jednak najszybszy w przygotowaniu będzie mazurek waflowy. By go zrobić, wystarczą 3 produkty i 15 minut.
Co jest potrzebne do przygotowania mazurka waflowego?
Do przygotowania mazurka waflowego przede wszystkim są potrzebne wafle tortowe. Mogą być kwadratowe lub okrągłe, to bez znaczenia. Kształt wafli wpłynie tylko na sposób krojenia mazurka – okrągły trzeba będzie kroić w cząstki, niczym tort, a kwadratowy w kostkę.
Poza tym będziesz też potrzebować słodkiej masy do przełożenia wafli. Może to być masa czekoladowa, kajmakowa, dżem, powidła lub marmolada. Oczywiście możesz też samodzielnie przygotować masę do przełożenia wafli. Może nią być np. krem orzechowy czy chałwowy (ten drugi szczególnie polecam miłośnikom tego przysmaku).
Jak zrobić mazurek waflowy z 3 składników?
Do przełożenia wafli wykorzystamy dwie gotowe masy. Będzie to masa kajmakowa i krem czekoladowo-orzechowy. Jeśli jednak macie nieco więcej czasu, zamiast kremu, możecie samodzielnie przygotować ganache z czekolady i śmietanki.
Przepis: Mazurek waflowy
Mazurek z wafli tortowych przekładanych masą kajmakową i kremem czekoladowo-orzechowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 1 opakowanie wafli tortowych
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 mały słoik kremu czekoladowo-orzechowego
Do dekoracji:
- biała polewa czekoladowa
- 1/2 szklanki łuskanych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania
- Przekładanie wafliWafle tortowe przekładaj na przemian masą kajmakową i kremem czekoladowo-orzechowym. Za każdym razem dociśnij wafel po przykryciu słodkiej masy. Masy powinno być na tyle dużo, by wystawała ona ponad kratki znajdujące się na waflach. Inaczej wafle nie zostaną zespolone.
- Schładzanie mazurka waflowegoPo nałożeniu ostatniej warstwy wafla, mazurek umieść między dwoma deskami kuchennymi, obciąż wierzch i wstaw całość na kilka godzin do lodówki.
- Dekorowanie mazurkaOrzeszki ziemne podpraż na suchej patelni, wystudź, posiekaj. Wierzch mazurka posmaruj masą kajmakową, posyp orzeszkami i ozdobnie polej białą polewą. Mazurek dobrze schłodź, podawaj krojony w kostkę.
Wskazówka: Sami zdecydujcie, ile warstw ma mieć wasz mazurek. Jeśli wolicie niższe „ciasto”, wykorzystajcie tylko 4 warstwy wafli.
Czym ozdobić mazurek waflowy?
Dekoracja to niezwykle ważny element mazurka waflowego. To ona sprawia, że deser ten różni się od zwykłych wafelków. Dekoracja powinna pasować do wnętrza mazurka, a przynajmniej dobrze z nim harmonizować. Czym więc udekorować mazurek waflowy?
Mazurek waflowy można posmarować tą samą masą, którą są przełożone wafle i posypać ją bakaliami. Mazurek można też posmarować polewą czekoladową jasną lub ciemną i posypać np. kandyzowaną skórką pomarańczową czy posiekanymi orzechami. Tak naprawdę można łączyć wszystkie te składniki ze sobą, bo mazurek przede wszystkim ma być słodki.