Tę serową zapiekankę robię często po powrocie z pracy. Znika w 5 minut
Makaron zapiekany z serem jest przepisem zaczerpniętym z kuchni szwajcarskiej. W oryginale jednak wykorzystuje się ser Appenzeller, który ma lekko orzechowy, gorzkawy smak. Można go jednak zastąpić popularnym u nas Ementalerem, ewentualnie połączyć oba sery albo połączyć je jeszcze z odrobiną szwajcarskiego Gruyera. Jednak ja zwykle sięgam po ser, który właśnie mam w lodówce i też wychodzi smacznie. Nie jestem bowiem zwolenniczką robienia zakupów specjalnie pod danie. Zapewniam was, że zapiekanka za każdym razem smakuje bardzo dobrze. A chrupiąca skórka i ciągnący ser kuszą całą rodzinę.
Z tych składników przygotujesz zapiekankę serową
Podstawą zapiekanki serowej jest makaron. Najlepiej by był średniej wielkości, np. kolanka, świderki, bo wtedy idealnie połączy się z sosem i pozostałymi składnikami zapiekanki. Drugim istotnym składnikiem jest ser żółty. Dobrze jeśli ma wyraźny smak, bo wtedy danie będzie smaczniejsze. Szwajcarzy do tej zapiekanki dodają też boczek i cebulę, choć boczek można pominąć np. w wersji wegetariańskiej. Dopełnieniem całości jest sos przypominający sos beszamelowy. Daje on daniu soczystość, a w połączeniu z serem chrupiącą skórkę.
Przepis: Zapiekanka serowa
Szwajcarska zapiekanka makaronowa z serem, boczkiem i cebulą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 900 w każdej porcji
Składniki
- 30 dag makaronu
- 25 dag sera żółtego
- 3 cebule
- 20 dag boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 kieliszek białego wina
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron wsyp na osolony wrzątek i gotuj go kilka minut, aż będzie jeszcze lekko twardy. Odcedź go.
- Smażenie boczku i cebuliBoczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Dodaj pokrojoną w krążki cebulę i smaż ją, aż zmięknie.
- Mieszanie makaronuBoczek i cebulę dodaj do makaronu, wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż do niego makaron z dodatkami.
- Przygotowanie sosuSer zetrzyj na małych oczkach. W rondelku rozpuść masło. Przesmaż na nim mąkę, bez jej rumienienia. Rozprowadź bulionem i winem, chwilę gotuj. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj serem.
- Pieczenie zapiekankiMakaron zalej sosem serowym. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Inne pomysły na zapiekankę serową
Zapiekankę serową można oczywiście dowolnie modyfikować. I nie chodzi tu tylko o rodzaj sera, ale też o dodanie innych składników. Można ją np. wzbogacić o warzywa. Doskonale będzie do niej pasować podgotowany brokuł, kalafior czy podsmażony por. Zamiast boczku można też użyć szynki, dzięki czemu potrawa będzie nieco mniej kaloryczna.
Dzięki temu zapiekanka makaronowa z serem nie będzie sucha
Istotne jest by nie piec tej zapiekanki zbyt długo. Może wyjść wtedy sucha, a makaron zrobi się zbyt miękki i niesmaczny. W zasadzie pieczemy ją tylko tyle, by ser rozpuścił się i apetycznie zrumienił. Wszystkie składniki są bowiem jadalne już przed włożeniem zapiekanki do pieczenia.