Jak ugotować idealną kaszę mannę? Mam na to prosty przepis na szybkie i tanie śniadanie

Dodano:
Kasza manna Źródło: Shutterstock / darriar
Kasza manna kojarzy się z jadłospisem niemowląt, jednak stanowi wartościowy składnik diety osób w każdym wieku. Możemy ją podawać na słodko np. z ulubionymi owocami, rodzynkami, orzechami, cynamonem lub wanilią. Kaszka manna to idealny pomysł na zimowe śniadanie, bo przyjemnie rozgrzewa i zapewnia dobre samopoczucie. Sprawdź, jak ugotować kaszę mannę, aby zachwycała smakiem!

Moją ulubioną wersją jest kasza manna na mleku. To pyszne i lekkie danie często robię na śniadanie. Do jej przygotowania możesz użyć mleka krowiego lub mleka roślinnego. Oczywiście jeżeli nie chcesz dodawać ani mleka ani napoju roślinnego, też skorzystasz z mojego przepisu na to, jak ugotować kaszę mannę. Wystarczy, że użyjesz wody.

Rada: gęstą kaszę mannę, którą ugotujesz na wodzie, możesz pozostawić do ostygnięcia, wylewając ją na talerz, a następnie pokroić w kostkę i dodać do zupy np. rosołu. Taką zupę grysikową moja babcia i mama robiły mi w dzieciństwie. Warto o tym pamiętać, bo taka potrawa przyda się, jeśli w twoje rodzinie jest ktoś na diecie lekkostrawnej.

Warto wiedzieć, że kasza manna błyskawiczna krócej się gotuje, co pozwala zaoszczędzić nieco cennego czasu o poranku.

Przepis: Kasza manna

Z tego przepisu możesz także przygotować kaszę mannę na mleku roślinnym lub wodzie. Jeżeli chcesz ugotować kaszę mannę na gęsto, a następnie pokroić ją na kostkę, to zwiększ ilość kaszy do 5 łyżek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Połączenie składnikówMleko wlej do małego garnka lub rondelka i ustaw średnią moc palnika. Do zimnego mleka dodaj kaszę mannę i cukier. Opcjonalnie, jeśli robisz kaszę mannę do wytrawnego dnia, cukier zamień na szczyptę soli do smaku.
  2. MieszkanieMleko z kaszą delikatnie mieszaj, aby nie powstały grudki. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.
  3. GotowanieGdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu. Gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby kasza się nie przypaliła. Zdejmij garnek z kaszą z palnika i przykryj pokrywką lub talerzykiem. Odstaw na około 5-7 minut, aby kasza odpoczęła – w tym czasie kasza bardziej napęcznieje i stanie się gęstsza.
  4. SerwowaniePrzełóż gotową kaszę na głębokie talerze lub do miseczek. Na wierzch kaszy możesz położyć ulubione dodatki lub wlać sok owocowy (np. domowy sok malinowy).

Możesz też wsypać kaszę mannę do gotującego się mleka. Żeby nie powstały grudki, musisz intensywnie mieszać podczas dosypywania kaszy do płynu (najlepiej wsypuj kaszę powoli). Jeżeli chcesz, aby kasza manna miała bardziej aksamitną konsystencję, możesz dodać do niej łyżeczkę masła.

Z czym podawać kaszę mannę na mleku lub wodzie?

Ja najczęściej podaję kaszę mannę na słodko. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę mannę nakładam do miseczek, a następnie na wierzchu kładę świeże owoce. Poza sezonem są to najczęściej banany i borówki, a w sezonie letnim truskawki i maliny. Polecam też serwowanie ugotowanej kaszy manny ze startymi jabłkami wymieszanymi z odrobiną cynamonu (i ewentualnie szczyptą cukru, jeśli owoce są kwaśne). Pycha!

A co jeśli nie mam owoców, a nachodzi mnie chęć na kaszę mannę na słodko? Wtedy sprawdzają się domowe przetwory – jagody w słoiku lub dżem oraz bakalie – rodzynki, płatki migdałowe i orzechy. Możesz też poeksperymentować, dodając do kaszy manny kakao i syrop klonowy lub miód. Każdą z tych wersji możesz podać nie tylko na śniadanie, to również świetne pomysły na słodki podwieczorek. Ich smakiem zachwycą się nie tylko dzieci, ale także dorośli.

Wytrawna kasza manna nadaje się jako dodatek do zup. To również idealny, lekkostrawny składnik kaszotto, które możesz podawać z warzywami, grzybami czy mięsem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...