Carbonara to pyszny przepis na makaron. W tej wersji smakuje wszystkim w mojej rodzinie

Dodano:
Spaghetti carbonara Źródło: Shutterstock / Bernd Juergens
Makaron carbonara to połączenie prostych składników, których smak idealnie się dopełnia. Spaghetti carbonara bywa kością niezgody pomiędzy Włochami oraz kucharzami i amatorami z różnych stron świata, którzy chcą „ulepszyć” carbonarę. Czym różni się prawdziwa carbonara od spaghetti alla carbonara? Zobacz, jak zrobić spaghetti carbonara dla całej rodziny.

Kuchnia włoska słynie z wyśmienitych past, a jedną z nich jest uwielbiana przeze mnie i moją rodzinę carbonara. Słowo carbonara oznacza węgiel. Historia makaronu carbonara jest dość skomplikowana i ma związek z dietą górników, którzy przyrządzali makaron z jajkami. Carbonara smakuje doskonale, ponieważ łączy najwyższej jakości, naturalne składniki. Jeżeli chcesz przygotować prawdziwą carbonara, musisz wybrać produkty, które dostępne są we włoskich sklepach.

Prawdziwa carbonara a spaghetti alla carbonara

Prawdziwa carbonara zawiera następujące składniki:

  • włoski makaron spaghetti lub np. tagliatelle bądź papardelle, który został ugotowany al dente;
  • dojrzewający boczek pancetta lub suszone podgardle wieprzowe guanciale;
  • ser Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano (parmezan) lub ser Grana Padano;
  • żółtko jajka.

Powyższe 4 składniki znajdziesz w przepisie na prawdziwą carbonarę. Co ważne – prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany. Składnik w postaci śmietany dodawana jest natomiast do makaronu alla carbonara. Robią to nie tylko amatorzy gotowania, ale także niektórzy szefowie kuchni w restauracjach.

Sekret pysznej carbonary tkwi w jajeczno-parmezanowym sosie z dodatkiem aromatycznego mięsa. Sos ten otula ugotowany al dente makaron.

Zamienniki, które pozwalają przygotować makaron à la carbonara, to:

  • naturalnie wędzony boczek (zamiast pancetty lub guanciale),
  • twardy ser o pikantnym smaku (jako zamiennik Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano i sera Grana Padano).

Choć dla Włochów dodanie do sosu carbonara śmietany, zamiast jajek, jest niedopuszczalne, to opcjonalnie, można je zastąpić słodką śmietanką 30%. Wielu osobom smakuje carbonara ze śmietaną, jednak zdecydowanie lepiej dodać same żółtka, dzięki którym danie zyskuje wyjątkowy smak. Poznaj przepis według którego robię spaghetti carbonara.

Przepis: Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara jak przystało na danie kuchni włoskiej ma prosty skład. Mimo to smakuje doskonale, a do tego jest łatwe w przygotowaniu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g pancetty
  • 50 g sera Pecorino Romano
  • 2 żółtka jajka
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. SmażenieDojrzewający boczek wieprzowy, czyli pancettę (którą możesz zamienić na guanciale lub suszoną szynkę prociutto) pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. żółtka rozmieszaj w miseczce z około 40 g startego sera (zamiast Pecorino Romano możesz wykorzystać Parmigiano Reggiano). Dodaj świeżo mielony pieprz.
  2. GotowanieUgotuj makaron w osolonej wodzie. Makaron powinien być ugotowany al dente. Spaghetti odcedź, zachowując około 1 szklanki wody, w której się gotowało.
  3. Połączenie składnikówNa patelnię z podsmażonym boczkiem dodaj gorący makaron oraz około pół szklanki wody z gotowania makaronu. Resztę wody zostaw, bo może być jeszcze potrzebna. Podgrzej chwilę na małym ogniu i wyłącz gaz. Na patelnię z boczkiem i makaronem wlej masę jajeczną i intensywnie mieszaj. Zbyt wolne mieszanie spowoduje, że zrobi się jajecznica.
  4. SerwowanieGdy składniki się połączą, a sos zgęstnieje, przełóż danie na talerze i posyp pozostałym startym serem.

We włoskich przepisach na spaghetti carbonara pojawia się czasami czosnek. 1-2 ząbki lekko rozgniecionego nożem czosnku możesz podsmażyć wraz z boczkiem, a następnie usunąć go z patelni.

Możesz zmienić sposób dodawania składników – odcedzony, gorący makaron przełóż do garnka, w którym się gotował, dodaj boczek i wodę z gotowania makaronu, chwilę podgrzewaj wszystko na małym ogniu, a następnie wlej przygotowaną masę jajeczną.

Gotowe spaghetti carbonara smakuje doskonale z dodatkiem natki pietruszki, którą można posypać danie przed podaniem.

Rada: aby „zabezpieczyć” masę jajeczną przed zwarzeniem, dodaj do niej około 1/4 szklanki gorącej wody z gotowania makaronu i wymieszaj. Zahartowanie masy jajecznej powoduje, że podczas łączenia makaronu z jajkami nie zrobi się jajecznica.

Warto wiedzieć, że z carbonarą jest jak z polskimi pierogami lub bigosem – przepisy na tradycyjny sos carbonara przez lata był modyfikowany i każdy kucharz przygotowuje go w nieco inny sposób.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...