Do kulek z ryżu dmuchanego dodaję 1 składnik. Zdrowszą wersję prostego deseru robię ekspresowo
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Do kulek z ryżu dmuchanego dodaję 1 składnik. Zdrowszą wersję prostego deseru robię ekspresowo

Dodano: 
Kulki z ryżu preparowanego i kaszy jaglanej
Kulki z ryżu preparowanego i kaszy jaglanej Źródło:Shutterstock / agatchen
W czasach mojego dzieciństwa często na stole gościły tzw. szyszki z ryżu preparowanego, na który mówiło się „dmuchany”. Teraz sam przygotowuję kulki z chrupiącego ryżu, ale dodaję to nich jeden składnik, który sprawia się, że są bardziej pożywne. Poznaj mój przepis.

Moja mama i babcia przygotowywały szyszki z ryżu preparowanego z dodatkiem domowej masy korówkowej na bazie długo gotowanego z cukrem mleka krowiego oraz masła. Obecnie w sklepach dostępne są różne rodzaje preparowanych zbóż, więc dostępny jest nie tylko chrupiący ryż. Dzięki tak dużemu wyborowi można wyczarować wiele smacznych i słodkich przekąsek. Poznaj sprawdzony przeze mnie przepis na kulki z ryżu dmuchanego i kaszy jaglanej.

Jak zrobić kulki z ryżu preparowanego i kaszy jaglanej?

Klasyczne szyszki z ryżu dmuchanego zawierają tylko to zboże. Ja jednak zachęcam, by jego część zamienić preparowaną kaszą jaglaną. Nie pożałujecie, a wasz organizm podziękuje za tę drobną zmianę w tradycyjnej recepturze.

Przepis: Kulki z ryżu preparowanego

Ten ekspresowy deser skrada serca małym i dużym miłośnikom słodyczy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
5

Składniki

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 150 g kaszy jaglanej preparowanej
  • 30 krówek
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówOdmierz potrzebną ilość ryżu preparowanego i kaszy jaglanej preparowanej. Cukierki krówki odwiń z papierków i połam lub pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Topienie masłaW rondelku z grubym dnem stop masło. Masło roztapiaj na małej mocy palnika i uważaj, żeby się nie przypaliło – możesz mieszać masło podczas topienia. Porada: podczas topienia masła może pojawić się piana. Jeżeli jest jej dużo i nie opada na dno rondelka podczas podgrzewania masła, to przecedź je przez metalowe sitko.
  3. Dodanie krówekDo stopionego masła dodaj rozdrobnione krówki i szczyptę soli (opcjonalnie). Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż krówki się rozpuszczą. Masa z masła i krówek powinna mieć gładką konsystencję i być gęsta. Może być konieczne dodanie większej ilości masła lub krówek – konsystencja masy zależy m.in. od wagi cukierków i ich jakości.
  4. Dodanie preparowanych zbóżDo rondelka z przestygniętą masą korówkową dodaj preparowany ryż i kaszę jaglaną. Wymieszaj składniki silikonową szpatułką lub łyżką.
  5. Formowanie kulekSprawdź, czy masa nie jest zbyt ciepła i rozpocznij formowanie kulek. Nabieraj łyżką porcje obtoczonego w masie korówkowej ryżu preparowanego oraz kaszy jaglanej i uformuj kulki dłońmi. Polecam użyć rękawiczek kuchennych nitrylowych, które mogą być bezpiecznie stosowane podczas kontaktu z żywnością. Gotowe kulki z preparowanego ryżu i kaszy jaglanej przekładaj do papilotek.

Deser możesz podawać, gdy masa całkowicie stężeje.

Przydatne wskazówki, jak zrobić pyszne i zdrowsze szyszki z ryżu dmuchanego

Kulki z ryżu preparowanego i kaszy jaglanej możesz przygotować również z dodatkiem naturalnego lub smakowego kajmaku. Jeżeli chcesz zrobić ten deser w wersji wegańskiej, zastąp tradycyjne krówki krówkami bezmlecznymi, a tradycyjne masło wysokiej jakości masłem roślinnym.

Korzystając z powyższego przepisu na szyszki z ryżu preparowanego i kaszy jaglanej, możesz również przygotować pyszne kulki z innymi zbożami preparowanymi np. orkiszem i gryką.

Doskonale smakują również kulki z preparowanych zbóż oraz masy krówkowej z rozpuszczonych cukierków tego typu, z dodatkiem wiórków kokosowych, posiekanych migdałów lub różnego rodzaju orzechów.

Co daje jedzenie kaszy jaglanej?

Kasza jaglana jest zalecana w diecie ze względu na swoje wartości odżywcze i korzystne działanie na organizm. Jest m.in. bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ponadto dostarcza cennych witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Kasza jaglana zawiera również witaminę E i lecytynę, dlatego zalecana jest osobom, które chcą poprawić pamięć i koncentrację.

Podobnie jak ryż, kasza jaglana jest produktem całkowicie bezglutenowym. Mogą ją więc spożywać osoby uczulone na gluten oraz chorujące na celiakię.

Wskazówka: preparowaną kaszę jaglaną i ryż dmuchany możesz jeść jako dodatek do jogurtów, produktów mlecznych i deserów. Zboża te możesz też wykorzystać jako dekorację potraw.

Czytaj też:
Słodkie kulki mocy robię w kwadrans z samych zdrowych składników. Przebijają wszystkie desery
Czytaj też:
Jak zrobić domowy kajmak z 2 składników w mniej niż 30 minut? Przyda się do wielkanocnego mazurka i deserów