Te małe choineczki robię w kilka chwil. Na świątecznym stole robią furorę

Dodano:
Serowe choineczki na krakersach Źródło: Shutterstock / Helena Zolotuhina
To mój patent na efektowną przystawkę przygotowywaną dosłownie w ostatniej chwili. Urocze serowe choineczki zrobisz błyskawicznie. Są pyszne, niedrogie i prezentują się jak małe dzieła sztuki. To idealny starter na Wigilię i sylwestra.

Zawsze powtarzam, że w świątecznej gorączce warto stawiać na sprytne rozwiązania, które pięknie wyglądają, a jednocześnie nie wymagają ani dużo pracy, ani szczególnych umiejętności. Dziś poznacie mój ulubiony sposób na jadalną dekorację stołu. Gwarantuję, że te wytrawne drzewka znikną z talerzy szybciej, niż zdążycie zaśpiewać pierwszą kolędę, a goście będą pytać o przepis.

Zanim przejdziemy do przygotowania, warto wspomnieć, że w przeciwieństwie do ciężkich, majonezowych sałatek, ta przekąska jest dość lekka. Bazą jest twaróg, czyli dobre źródło białka, a spora ilość koperku nadaje świeżości i aromatu. Pestki granatu dodają koloru i przyjemnej chrupkości. Porcja jest naprawdę niewielka, dlatego można po nią sięgać bez wyrzutów sumienia.

Jak przygotować serowe choineczki

Sekret tej przekąski tkwi w odpowiedniej konsystencji masy serowej – musi być na tyle zwarta, by utrzymać kształt stożka, ale jednocześnie aksamitna w smaku. Jeśli używasz bardzo wilgotnego twarogu, warto go wcześniej odcisnąć na sicie lub dodać nieco mniej jogurtu, by drzewka „nie zwiędły”. Wskazówka: przekąskę szykuję na prostokątnych krakersach, ale okrągłe również będą wyglądać efektownie.

Przepis: Serowe choineczki na krakersach

Ta szybka przekąska uatrakcyjni każdy świąteczny stół.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
62 w każdej porcji

Składniki

  • 12 krakersów
  • 200 g sera twarogowego
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • 2 łyżki pestek z granatu
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy serowejTwaróg rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Koperek drobno posiekaj. Do twarogu dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj 1/2 koperki i ponownie wymieszaj.
  2. Formowanie choinekNa dużym talerzu lub półmisku rozłóż krakersy. Każdy z nich rozsmaruj na środku przygotowaną masę serową, tworząc podstawę pod choinkę. Z pozostałej masy serowej uformuj 12 stożków, które kształtem przypominają choinki. Możesz robić to ręcznie lub za pomocą łyżki. Najlepiej stożkowy kształt nadawać choinkom, zaczynając od podstawy i zwężając ku górze.
  3. Dekorowanie choinekResztą posiekanego koperku przygotowane stożki lub delikatnie obtocz je w zieleninie. Na czubkach choineczek ułóż pestki granatu. Przekąskę wstaw do lodówki i wyjmij przed serwowaniem.

Czym zastąpić krakersy w przekąsce

Choć słone krakersy świetnie kontrastują z delikatnym twarogiem, nie są jedyną opcją. Jeśli zależy Ci na wersji bezglutenowej lub po prostu bardziej dietetycznej, idealną podstawą będą grubsze plastry świeżego ogórka gruntowego – dodadzą one jeszcze więcej orzeźwienia. Świetnie sprawdzi się również ciemny chleb pumpernikiel wycięty w kółka za pomocą kieliszka, co nada przystawce bardziej rustykalny charakter. W wersji bardziej eleganckiej możecie użyć małych, kruchych babeczek (tartaletek), wypełniając je masą i formując górę w kształt stożka.

Inne świąteczne akcenty

Te choineczki pięknie prezentują się na drewnianej desce w towarzystwie orzechów włoskich i suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców. Na czubkach choinek możesz umieścić również dekoracyjne gwiazdki wycięte z warzyw (np. ogórka lub marchewki ugotowanej do sałatki jarzynowej). To prosty sposób, by wprowadzić na stół odrobinę magii bez zbędnego wysiłku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...