Moje naleśniki do krokietów nigdy nie pękają. Ten prosty patent ratuje każdą Wigilię

Dodano:
Krokiety z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Ghennadi Covrijin
Czerwony barszcz smakuje najlepiej z domowymi krokietami, ale kluczem do sukcesu jest odpowiednie ciasto. Poznaj mój prosty sposób na elastyczne naleśniki, które nigdy nie pękają przy zawijaniu.

W ferworze świątecznych przygotowań, gdy do Wigilii pozostało niewiele czasu, nie ma miejsca na kulinarne wpadki. Ciasto, które się rwie, z którego wypada farsz, potrafi zepsuć humor każdemu kucharzowi. Dlatego od lat stosuję jedną niezawodną recepturę. Dzięki niej każdy placek wychodzi sprężysty i gotowy na przyjęcie sporej porcji nadzienia. To absolutna podstawa mojego świątecznego menu.

Jak przygotować elastyczne naleśniki

Sekret tego przepisu tkwi w zastosowaniu gorącej wody, która zaparza mąkę. Dzięki temu gluten zaczyna pracować inaczej, a ciasto zyskuje niezwykłą sprężystość i miękkość, nawet po wystygnięciu. Zawsze pamiętam też o tym, by dać surowej masie odpocząć przez kwadrans – to kluczowy moment, kiedy składniki idealnie się łączą, co gwarantuje sukces na patelni i łatwe zwijanie krokietów.

Przepis: Elastyczne naleśniki

Ciasto na naleśniki, które nie pękają przy zawijaniu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Sporządzenie ciastaMąkę, sól, jajka, olej i mleko umieść w misce. Składniki wymieszaj na gęstą masę bez grudek. Dolewaj gorącą wodę i mieszaj, by otrzymać dość rzadkie ciasto. Odstaw je na 15 minut.
  2. Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj ją odrobiną oleju. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozprowadź je odrobiną mleka lub wody. Na patelnię wylej niedużą partię ciasta i wykonuj nią koliste ruchy, by równomiernie rozprowadzić ciasto. Gdy brzegi naleśnika zaczną wysychać i odstawać od patelni, naleśnik obróć na drugą stronę i dosmaż.

Jak zrobić farsz pieczarkowy do krokietów

Moje dzieci nie przepadają za intensywnym aromatem grzybów leśnych, dlatego na naszą Wigilię zawsze szykuję wersję łagodniejszą, ale równie pyszną. Pół kilograma pieczarek ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni szklę na maśle dwie posiekane cebule, dodaję pieczarki i smażę, aż cała woda odparuje, a grzyby zaczną się lekko rumienić. Tak przygotowaną masę doprawiam obficie solą i świeżo mielonym pieprzem, a dla związania farszu dodaję łyżkę bułki tartej. Farsz nakładam na usmażone wcześniej elastyczne naleśniki, zwijam w rulony lub koperty, panieruję w jajku i bułce tartej, a następnie smażę na złoto.

Z czym podać wigilijne krokiety?

Oczywiście niekwestionowanym królem wśród dań, do których pasują krokiety, jest czysty czerwony barszcz na zakwasie. Jego kwasowość i głębia smaku idealnie przełamują delikatność pieczarkowego farszu i chrupkość panierki. Krokiety te świetnie smakują również jako samodzielna przekąska na zimno, co czyni je doskonałą opcją na drugi dzień świąt, gdy chcemy odpocząć od gotowania.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...