Do ciasta na kopytka dodaję tylko 1 łyżkę. Kluski wychodzą mięciutkie i aksamitne za każdym razem

Dodano:
Robienie kopytek Źródło: Shutterstock / Venn-Photo
Chcesz odczarować kluski? Zrób te kopytka! Lekkie, delikatne i puszyste – dzięki twarogowi staną się ulubionym dodatkiem całej rodziny. Sprawdź, jak je przygotowuję.

Moja rodzina jest absolutnie zakochana w kluskach, a kopytka to jeden z największych przysmaków. Zawsze szukam sposobów, żeby je udoskonalić i sprawić, by były jeszcze aksamitnie mięciutkie. Dziś dzielę się przepisem, który zaskakuje smakiem i teksturą – sekret tkwi w dodaniu zwartego twarożku. Gwarantuję, że pokochasz tę kremową odmianę klasycznych klusek.

Jak przygotować aksamitne kopytka

Robienie kopytek to rytuał, który zawsze miło mi się kojarzy. Kluczem do sukcesu w przypadku tych ziemniaczanych klusek jest użycie ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, przechowywanych w lodówce – mają one mniej wody, dzięki czemu kluski są bardziej zwarte. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie twarde. Pamiętaj, by nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki podczas kształtowania kopytek.

Porada: jeśli robisz kopytka z ziemniaków gotowanych tego samego dnia, po odcedzeniu musisz je naprawdę dobrze odparować. W tym celu podgrzewaj je chwilę w odkrytym garnku na małym ogniu. To zapobiegnie rozpadowi klusek w trakcie gotowania.

Przepis: Kopytka z twarogiem

Aksamitne kopytka z dodatkiem twarożku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka zwartego twarożku, np. sernikowego, ricotta
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku, odcedź, osusz. Dokładnie je wytłucz lub przepuść przez praskę i wystudź.
  2. Zagniatanie ciastaWystudzone ziemniaki przełóż na stolnicę. Dodaj do nich twaróg i rozmieszaj je z częścią ziemniaków. Potem dodaj jeszcze jajko, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną oraz trochę soli. Wymieszaj składniki, szybko wyrób z nich gładkie ciasto.
  3. Formowanie i gotowanie kopytekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz i pokrój z ukosa na kluski. W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją, wrzuć do niej kopytka i gotuj je minutę, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Z czym podać kopytka?

Choć kopytka to danie klasyczne, te z dodatkiem twarogu są na tyle aksamitne i delikatne, że świetnie smakują zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Najczęściej podaję je z rozpuszczonym masłem i podsmażoną bułką tartą. Jeżeli szukasz obiadowego wariantu, polecam kremowy sos pieczarkowy lub z innych grzybów bądź gęsty, domowy gulasz. A jeśli kluski mają być deserem, wystarczy masło, cukier i cynamon, lub odrobina kwaśnej śmietany, cukier puder i owoce. Dzięki temu, że są lekkie, pasują praktycznie do wszystkiego i nigdy się nie nudzą.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...