Mama pokazała mi, co robić z mięsem z rosołu. Ta kremowa pasta znika u mnie w pięć minut

Dodano:
Pasta z kurczaka Źródło: Shutterstock / Gamzova Olga
To najlepszy sposób na wykorzystanie resztek z niedzielnego obiadu. Prosta i genialna przekąska, która znika w pięć minut.

Pamiętam to z dzieciństwa. Mama, która była kucharką, mawiała, że prawdziwa gospodyni niczego nie marnuje. Mięso z rosołu, często suche i bez smaku, w jej rękach zamieniało się w najlepszą pastę na świecie. Dziś sam to robię, bo to nie tylko oszczędność, ale i smak, którego nie da się podrobić.

Jak zrobić pastę kanapkową z mięsa rosołowego?

Kluczem do aksamitnej konsystencji jest dodanie do blendera kilku łyżek zimnego rosołu. To właśnie on nawilża mięso, dodaje mu smaku i sprawia, że wszystko idealnie się miksuje. Bez tego pasta mogłaby być zbyt gęsta i sucha. Całość idealnie spaja majonez i odrobina musztardy, a ogórek konserwowy dodaje fantastycznej, kwaskowatej nuty.

Jeśli chcesz poeksperymentować, do pasty możesz dodać jedno lub dwa jajka ugotowane na twardo, będzie jeszcze bardziej kremowa i sycąca. Czasem, dla świeżości, dorzucam też pęczek posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku już po zmiksowaniu.

Przepis: Pasta z kurczaka z rosołu

Błyskawiczna i aksamitna pasta na kanapki. Idealny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
231 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 60 g majonezu
  • 15 g musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówUgotowane mięso z kurczaka oddziel od kości i skóry. Cebulę i ogórki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. MiksowanieDo kielicha blendera włóż mięso, cebulę, ogórki, majonez, musztardę oraz zimny rosół. Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach, aż do uzyskania idealnie gładkiej, kremowej konsystencji.
  3. DoprawianieDopraw pastę do smaku solą i pieprzem, a następnie krótko wymieszaj. Przełóż do miseczki i wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Z czym podać taką pastę?

Kremowa pasta z mięsa rosołowego jest niezwykle uniwersalna. Jej bogaty, mięsny smak świetnie komponuje się zarówno z prostym pieczywem, jak i z chrupiącymi, świeżymi dodatkami.

  • Świeży chleb na zakwasie – jego lekko kwaśny smak i chrupiąca skórka to idealne tło dla bogatej, mięsnej pasty. To najprostsze i zarazem najlepsze połączenie, które podkreśla domowy charakter smarowidła.
  • Ogórek małosolny – jego chrupkość i delikatna kwasowość fantastycznie przełamują bogactwo pasty i majonezu, dodając całości orzeźwienia. Położony w plasterkach na kanapce, wnosi do niej soczystość i świeży smak.
  • Plasterki pomidora i cebuli – soczysty pomidor dodaje świeżości, a kilka piórek ostrej cebuli charakteru. To klasyczne, kanapkowe połączenie, które nigdy się nie nudzi i świetnie uzupełnia mięsny smak pasty.
  • Tarty chrzan – odrobina ostrego chrzanu, posmarowana na chlebie pod pastą, to strzał w dziesiątkę. Jego pikantny smak idealnie podbija mięsny charakter pasty i dodaje jej wyrazistości, tworząc kanapkę z prawdziwym pazurem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...