Z tanich udek robię sycący gulasz w jednym garnku. Łagodny dla żołądka obiad za grosze

Dodano:
Gulasz z kurczaka w sosie śmietanowym Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Szukasz pomysłu na udka z kurczaka? To danie z warzywami i ziemniakami w białym sosie sprawdzi się jako pełny obiad. Przygotujesz je w jednym garnku w niespełna godzinę, a efekt zachwyci wszystkich przy stole.

Z udek drobiowych można wyczarować prawdziwe cuda. To mięso jest bardziej soczyste i tańsze niż z piersi, przez co cieszy się ogromną popularnością. Często robię z niego pożywne gulasze, a ten prosty przepis należy do najbardziej lubianych w moim domu.

Jak zrobić gulasz z kurczaka z ziemniakami w białym sosie?

To całkiem łatwe, wymaga jedynie odpowiedniej kolejności działań. Do jego przygotowania biorę duży garnek z grubym dnem, w którym podsmażam krótko kurczaka. Wyjmuję go i wrzucam warzywa, a po kilku minutach wlewam bulion i dodaję z powrotem mięso, a także ziemniaki i śmietanę. Wtedy wystarczy już ugotować składniki do miękkości.

Danie zagęszczam mąką, którą dokładam przed wywarem, a zabielam słodką śmietanką kremówką.

Całość ma aromat czosnku i ziół, których używam w postaci suszonej. Oprócz tymianku i rozmarynu biorę szałwię, ale przyprawa ta nie jest obowiązkowa. Całość dopełnia świeża natka pietruszki, którą można zamienić na koperek.

Przepis: Gulasz z kurczaka z ziemniakami w białym sosie

Pyszna potrawka z udek drobiowych i prostych warzyw w bogatym śmietanowym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
389 w każdej porcji

Składniki

  • 0,75 kg udek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany 30% tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwi (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz ziemniaki i marchewkę, po czym pokrój na kawałki. Selera potnij w plasterki, cebulę posiekaj, a czosnek przepuść przez praskę. Zagotuj bulion.
  2. Podsmażanie kurczakaPokrój mięso w kostkę, oprósz solą i pieprzem. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmażaj kurczaka 4-5 minut, aż się przyrumieni. Wyjmij go i odłóż na bok.
  3. Przygotowanie zupyWlej do garnka pozostałą łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę, czosnek, marchewkę i selera. Smaż 3-5 minut, a gdy cebula stanie się szklista, dołóż mąkę i wymieszaj. Podgrzewaj 2 minuty i wlej powoli bulion, mieszając zawartość od dna. Dołóż kurczaka, śmietanę, ziemniaki i zioła, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z natką pietruszki.

Jakie przyprawy pasują do gulaszu z drobiu?

Smak dania podkręcą czosnek oraz słodka i ostra papryka, a także suszone lub świeże zioła. Oprócz tych użytych w przepisie można wykorzystać majeranek, oregano czy bazylię.

Sprawdzone dodatki to również liść laurowy i ziele angielskie. Do mięsa drobiowego pasuje ponadto biały pieprz zamiast tego czarnego oraz starta gałka muszkatołowa. Warto też korzystać z gotowych mieszanek, takich jak żółte curry, garam masala czy przyprawa pięć smaków.

Potrawa będzie całkiem inna z mielonymi nasionami kolendry i kminu rzymskiego, do których można dosypać imbir, kurkumę czy cynamon. Ten ostatni można ponadto zmieszać z mielonymi goździkami i cynamonem.

Kombinacji jest wiele, jednak dla najlepszego efektu nie należy przesadzać z liczbą produktów. Dobrze ograniczyć się do trzech głównych i dwóch uzupełniających, dobierając je do składników gulaszu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...