Kremowe awokado rozgnieć ze zdrowym dodatkiem. Śniadanie pełne białka i zdrowych tłuszczów

Dodano:
Twarożek z awokado Źródło: Shutterstock / kochabamba
Wystarczy 5 minut pracy, aby zrobić to zdrowe śniadanie. Ma prosty skład, a do jego uszykowania potrzebujesz jedynie miseczki i widelca.

To twarożek z awokado – połączenie proste, delikatne w smaku, a niezwykle zdrowe. Może być odżywczym śniadaniem, pastą kanapkową czy zdrową przekąską w ciągu dnia. Przyrządzenie takiego twarożku jest dziecinnie proste.

Co daje połączenie twarożku z awokado?

Połączenie twarogu z awokado tworzy kompozycję idealną dla osób dbających o zdrową, zbilansowaną dietę. Oba składniki uzupełniają się pod względem wartości odżywczych, tworząc kremową, sycącą i bardzo odżywczą pastę.

Twaróg dostarcza lekkostrawnego, pełnowartościowego białka, które jest ważne dla budowy i regeneracji tkanek oraz daje uczucie sytości. Jest także źródłem wapnia, kluczowego dla mocnych kości i prawidłowej pracy mięśni. Z kolei awokado, które należy do jednych z najbardziej odżywczych owoców. Dostarcza zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, korzystnie wpływających na układ sercowo-naczyniowy. Tłuszcze te pomagają regulować poziom cholesterolu. Zawarte w awokado witaminy A, E i K oraz antyoksydanty działają przeciwzapalnie i wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Dzięki obecności potasu owoc ten wspomaga prawidłowe ciśnienie krwi, a błonnik pomaga regulować trawienie i stabilizować poziom glukozy.

Jak zrobić twarożek z awokado?

Przepis jest bardzo prosty, ponieważ składniki wystarczy rozgnieść widelcem i dobrze wymieszać. Ważna uwaga: do przygotowania tej pasty kanapkowej wybierz awokado dojrzałe i kremowe. Tylko takie bez trudu połączysz z twarożkiem. Awokado warto od razu skropić z cytryny (może być też z limonki). To nie tylko zapobiega ciemnieniu awokado, ale też dodaje nieco wyrazistości delikatnej paście.

Przepis: Twarożek z awokado

Prosta pasta do smarowania.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g chudego twarogu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie awokadoAwokado obierz, wyjmij pestkę. Pokrój awokado na mniejsze części i skrop cytryną.
  2. Robienie pastyWszystkie składniki umieść w jednej misce (awokado z sokiem z cytryny, twaróg, jogurt) i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku.

Do twarożku z awokado można dodać inne, ulubione i zdrowe dodatki, np. szczypiorek, listki bazylii, połówki małych pomidorków czy pokrojoną w kostkę kolorową paprykę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...