To najlepsze pieczone warzywa, jakie robię jesienią. Aromat obłędny, a znikają, zanim podam talerze
Pieczone ziemniaki są dobre w każdym wydaniu, ale to zwykle spora dawka kalorii. Bulwy są bogate w węglowodany, a te z piekarnika mają też sporo tłuszczu i najwyższy indeks glikemiczny. Dlatego wolę czasem zjeść coś mniej tuczącego. Nie rezygnuję z kartofli całkowicie, ale dokładam do nich sporo warzyw korzeniowych. Są lekkie i sycące, a z pysznymi dodatkami smakowymi zawsze wychodzą fantastycznie.
Jak zrobić pieczone warzywa korzeniowe z brukwią?
Obieram je i kroję w kostkę o boku 1,5-2 centymetry. Mieszam z sosem z oliwy z białym octem balsamicznym, miodem, czosnkiem i suszonymi ziołami. Najczęściej wybieram rozmaryn i tymianek, ale pasuje tu również oregano i bazylia. Gdy nie mam białego octu, wybieram ten czerwony, ewentualnie winny.
Brukiew jest w tym przepisie tylko gościem, a nie głównym składnikiem. Lubię ją w małych dawkach w otoczeniu słodszych produktów, które równoważą kapuściane nuty tych bulw.
Jeżeli uda mi się kupić inne zapomniane warzywa korzeniowe, chętnie dokładam je właśnie do tego dania. Najczęściej sięgam po pasternak i skorzonerę, a ponadto uwielbiam żółte marchewki i żółte buraki. Te ostatnie mają delikatniejszy smak i nie farbują pozostałych warzyw tak, jak te czerwone, dzięki czemu całość lepiej wygląda na talerzu.
Przepis: Pieczone warzywa korzeniowe z brukwią
Aromatyczne jesienne bulwy i korzenie z piekarnika
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
Na sos:
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki białego octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
Na warzywa:
- 3 ziemniaki
- 1 mały batat
- 2 marchewki
- 2 korzenie pasternaku
- 1 mała brukiew
Sposób przygotowania
- Mieszanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu, dodając sól i pieprz do smaku. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Szykowanie warzywObierz warzywa ze skórki. Pokrój bulwy w niewielkie kostki, a korzenie potnij na plasterki albo półplasterki.
- PieczenieUmieść warzywa w żaroodpornym naczyniu, wlej sos i połącz składniki. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut, mieszając w połowie tego czasu. Wyjmij, gdy będą miękkie i lekko przyrumienione.
Jakie warzywa korzeniowe piec w piekarniku?
W piekarniku można przygotować różne warzywa korzeniowe i bulwiaste, jak również zgrubiałe łodygi, takie jak kalarepa. Oprócz tych użytych w przepisie warto wykorzystać też selera i pietruszkę, a ponadto skorzonerę (wężymord) i topinambur.
Ziemniaki i bataty to warzywa skrobiowe, które dostarczają więcej kalorii niż większość innych korzeni. Dlatego na lekkiej diecie warto zwracać uwagę na wielkość porcji. Pasternak i topinambur są pod względem kaloryczności pośrednie — mają więcej kalorii niż marchew czy pietruszka, ale mniej niż ziemniaki i bataty. Pozostałe warzywa to produkty nieskrobiowe, które dostarczają nawet o połowę mniej kalorii. Do pieczenia można wykorzystać także rzodkiew, rzepę lub kalarepę — należą do najbardziej lekkostrawnych i najmniej kalorycznych.