Mała zmiana sprawia, że ziemniaki są kremowe jak nigdy. Mogłabym je jeść do każdego obiadu

Dodano:
Obrane ziemniaki w misce Źródło: Pixabay / Wounds_and_Cracks
Uwielbiam ziemniaki z mlecznymi dodatkami, ale nie zawsze mam ochotę na purée. Wtedy robię je dawnym sposobem, który pamiętam z rodzinnego domu. Mają tak kremową konsystencję i pyszny smak, że zawsze wygrywają z innymi wersjami.

Zwykłe gotowane lub tłuczone kartofle to nuda. Zrób je z pełnotłustym mlekiem, a poczujesz różnicę. Ta metoda przygotowania dodatku do obiadu jest bardzo prosta, ale efekt zachwyca.

Co daje gotowanie ziemniaków w mleku?

Ziemniaki gotowane w mleku mają o wiele bogatszy smak niż z niewielką ilością tego produktu, jaki stosuje się do purée. Nie trzeba przy tym ich gnieść. Rozdrobnione są jednak bardziej gładkie i mają aksamitną, puszystą konsystencję.

Tak przyrządzone ziemniaki tracą też swój charakterystyczny, niezbyt przyjemny posmak, lepiej pachną i stają się jaśniejsze. Składnik ten wzbogaca je również w białko i wapń.

Jak zrobić ziemniaki gotowane w mleku?

Choć w wielu przepisach do gotowania bierze się mleko wymieszane pół na pół z wodą, ja stosuję inny patent. Najpierw podgotowuję ziemniaki w osolonym wrzątku, a później odlewam go i dodaję pełnotłuste mleko z masłem.

Miękkich kartofli nie tłukę, tylko rozcieram parę sztuk z płynem z garnka, dokładam do reszty i mieszam, by zagęścić zawartość. Posypane koperkiem są przepyszne, ale dobrym wyborem jest także natka pietruszki albo cienki szczypiorek.

To danie można przyrządzić również w bogatszej wersji, zamieniając mleko na śmietanę o zawartości 18% tłuszczu. Wtedy jedna porcja zapewnia 193 kalorie, czyli prawie o 20 procent energii więcej. Ma nieco inny smak, bo napój jest ukwaszony. Całość najlepiej na końcu ugnieść.

Przepis: Ziemniaki gotowane w mleku

Pyszny dodatek do obiadu z kartofli przygotowanych w wyjątkowy sposób

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
163 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg średnich ziemniaków
  • 100 g mleka 3,2% tłuszczu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Podgotowanie ziemniakówObierz ziemniaki, przekrój na pół, włóż do garnka i zalej małą ilością osolonej wody. Gotuj pod przykryciem około 10 minut od momentu wrzenia, aż będą półmiękkie. Wtedy odlej wodę.
  2. Gotowanie w mlekuWlej do ziemniaków mleko, wrzuć masło i dosól do smaku. Ugotuj do miękkości przez około 10 minut. Odlej płyn, wyjmij kilka sztuk i rozetrzyj je razem. Dodaj do połówek, wymieszaj i podawaj z koperkiem.

Czy można gotować ziemniaki w mleku zamiast w wodzie?

Gotowanie ich w samym mleku bywa trudne, bo gdy pod koniec całość zagęszcza się, łatwo ją przypalić. Powodem jest wysoka zawartość skrobi w kartoflach, która przechodzi do wody. Właśnie dlatego wylewam ją po wstępnej obróbce i dopiero dolewam mleko.

Z tym dodatkiem bez udziału wody można jednak zrobić młode ziemniaki. Zawartość skrobi jest w nich najniższa, a przy tym potrzebują znacznie krótszego czasu w garnku. Aby się nie rozpadły, warto je najpierw podsmażyć, a dopiero później dolać biały płyn i ugotować do miękkości. Wlewa się go zwykle nieco więcej, a pozostały sos zagęszcza się finalnie 1-2 łyżkami mąki rozrobionymi z niewielką porcją mleka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...