Kroję pół kilo pieczarek i w 15 minut mam pyszny sos do obiadu. Idealny do kaszy i ziemniaków
Wystarczy pół kilo pieczarek i dosłownie kwadrans nad patelnią, aby wyczarować ten kremowy aromatyczny sos. Ja lubię go podawać z kaszą gryczaną, ale nie jest to jedyna możliwość – garść inspiracji, jak podać sos, znajdziesz niżej.
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Sos pieczarkowy zawsze zaczynam od przesmażenia grzybów na patelni. Ważne jest, aby pieczarki były dobrze osuszone. Dopiero, kiedy się lekko zrumienią, dodaję cebulę i masło. Masło sprawia, że i cebula i grzyby mają głębszy smak i lekko się karmelizują. Ostatni etap to dodanie śmietany. Ja zwykle stawiam na „osiemnastkę”, ale do takich sosów można też dać kremówkę. Wersja z kremówką będzie delikatniejsza w smaku, ale też bardziej kaloryczna.
Przepis: Sos pieczarkowy
Sos idealny do kasz, makaronów i ziemniaków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 348 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 330 g śmietany 18%
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPieczarki pokrój, cebulę drobno posiekaj. Grzyby wrzuć na rozgrzaną oliwę (w rondlu lub głębokiej patelni). Kiedy pieczarki zaczną się lekko rumienić, dodaj masło i drobno posiekaną cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli.
- Robienie sosuNa patelnię wlej śmietanę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko razem 2-3 minuty. Podawaj sos posypany drobno posiekaną natką pietruszki.
Jak podawać sos pieczarkowy?
Sos pieczarkowy ze śmietaną to uniwersalny sos do obiadu. Możesz go podać zarówno do obiadów bezmięsnych (może grać wówczas pierwsze skrzypce) lub jako pyszny dodatek do obiadów z mięsem.
Ja taki sos najczęściej serwują z kaszą gryczaną oraz surówką z kiszonej kapusty. Ale to nie jest jedyna możliwość. Sos pasuje też do ziemniaków – podaj go np. z gniecionymi ziemniakami i lekką surówką z kapusty pekińskiej lub soczystą surówką z marchewki. Sos można też podać do klusek (klusek śląskich albo kopytek) czy placków ziemniaczanych. Dobrze pasuje do dań mięsnych. Zupełnie odmieni charakter ziemniaków z kotletem mielonym czy doda smaku schabowym. Sos dobrze pasuje też do kotletów jarskich, np. z kaszy jaglanej lub kotletów ziemniaczanych.
Niezależnie od wersji, sos pieczarkowy lubi zieleninę. W przepisie podana jest natka pietruszki, ale to nie jest jedyna opcja. Może to być też posiekany drobno koperek lub szczypiorek. Możesz też uszykować aromatyczną, zieloną mieszankę różnych świeżych ziół, czyli koperku, szczypiorku i natki pietruszki.