Schab z patelni zawsze wychodzi mi soczysty. Sekret tkwi w dodatku, którego nikt się nie spodziewa

Dodano:
Schab z brzoskwiniami i tymiankiem Źródło: Shutterstock / MShev
To w mojej kuchni najlepszy schab z patelni. Prosty trik sprawia, że mięso nigdy nie wychodzi suche. Poznaj przepis na szybki obiad dla całej rodziny w 40 minut.

Lubię stawiać na sprawdzone dania główne, a soczysty schab z patelni jest jednym z nich. Zapomnij o suchym mięsie i panierce, mam dużo lepszy przepis niż tradycyjne kotlety w panierce. Mój pomysł to mięso z owocową nutą i aromatycznym ziołem. Jego sekret to brzoskwinie i świeży tymianek. To propozycja nie tylko na szybki, a i elegancki obiad. Ten schab z patelni oczaruje każdego.

Jak przygotować schab z brzoskwiniami i tymiankiem

Przygotowanie tego dania jest zaskakująco proste, a efekt końcowy zawsze wzbudza zachwyt. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia technika smażenia i duszenia – to ona sprawia, że mięso pozostaje delikatne. Jeśli masz chwilę, możesz dodatkowo zamarynować schab w oliwie i odrobinie czosnku na godzinę przed smażeniem. To jeszcze bardziej podkręci jego smak i kruchość. Wybieram plastry schabu o grubości około 1,5–2 cm – wtedy łatwiej jest kontrolować stopień ich wysmażenia.

Przepis: Schab z brzoskwiniami i tymiankiem

Schab z patelni z brzoskwiniami i tymiankiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży lub suszony tymianek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie schabuPlastry mięsa oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, połóż plastry schabu i zrumień je z dwóch stron.
  2. Duszenie mięsaDo obsmażonego mięsa dodaj masło, posiekany ząbek czosnku i gałązki tymianku. Całość chwilę przesmaż. Dodaj połówki brzoskwiń z puszki i kilka łyżek syropu. Mięso duś na małym ogniu 5-10 minut, aż zrobi się miękkie. Dopraw do smaku.

Jak smażyć schab bez panierki, by nie był suchy?

Sekret soczystego schabu tkwi w dwóch prostych krokach: obtaczaniu w mące i duszeniu. Obtoczenie mięsa w mące tworzy delikatną powłokę, która zatrzymuje soki wewnątrz, minimalizując ich ubytek podczas obsmażania. Natomiast dodanie masła, aromatycznych ziół, czosnku i przede wszystkim syropu z brzoskwiń – w którym mięso się dusi – nawilża je i zmiękcza. Proces duszenia w sosie to klucz do uzyskania idealnie soczystej tekstury schabu, który rozpływa się w ustach.

Dodatki idealne do schabu z brzoskwiniami

Schab z brzoskwiniami i tymiankiem najlepiej smakuje w towarzystwie dodatków, które podkreślą jego delikatność. Polecam ryż basmati lub delikatny kuskus, które świetnie wchłoną powstały sos. Możecie także postawić na piure ziemniaczane z odrobiną gałki muszkatołowej. Jeśli chodzi o warzywa, doskonałym uzupełnieniem będzie prosta sałata ze śmietaną lub fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą – jej chrupkość stworzy przyjemny kontrast z miękkim schabem i brzoskwiniami. To danie, które samo w sobie jest bardzo wyraziste, więc dodatki powinny być subtelne.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...