Kroję bakłażana, dorzucam mięso i ser. Ta ciepła przekąska znika ze stołu, zanim zdążę ją podać
Przekąska z bakłażana i mięsa mielonego to danie idealne: pyszne, szybkie w przygotowaniu i niewymagające drogich składników. Bez wielkiego wysiłku przygotujesz efektowną przegryzkę nawet na spotkanie w dużym gronie rodziny i przyjaciół. Przepis sprawdzi się również na co dzień jako obiad lub kolacja.
Jakie bakłażany są najlepsze na mini pizzę?
Na przekąskę z bakłażana à la pizza najlepiej sprawdzą się pękate bakłażany. Z małych warzyw przygotujesz przekąski na 2–3 kęsy, średnie będą idealne jako przystawka, a duże świetnie sprawdzą się w roli dania obiadowego. Do zapiekania wybierz warzywa, które są jędrne, mają intensywny kolor i zdrową skórkę. Pomarszczone, miękkie bakłażany nie będą zachwycały smakiem ani konsystencją.
Jak przygotować przekąskę z bakłażana i mięsa mielonego?
Przygotowanie tego dania jest dziecinnie proste. Bakłażany myję, kroję w plastry, żeby powstały okrągłe „spody” o grubości 1–1,5 cm, i oprószam solą. Jeżeli masz pewność, że bakłażany nie są gorzkie, możesz pominąć ten krok (wiele odmian warzywa obecnie nie ma charakterystycznej goryczki). Posolonego bakłażana odstawiam na 15 minut, żeby puścił wodę, i w tym czasie przygotowuję dodatki: sos pomidorowy, mięso mielone (wołowe, wieprzowe, mieszane lub drobiowe) oraz żółty ser. Opłukanego zimną wodą i osuszonego bakłażana krótko podsmażam na oliwie z oliwek.
Sos pomidorowy robię z gęstej passaty, którą wlewam na patelnię po smażeniu mięsa i gotuję, aby odparował nadmiar płynu. Jeżeli masz pod ręką domowy lub gotowy sos pomidorowy do pizzy, możesz zastąpić nim passatę (wtedy podsmaż mięso jedynie z czosnkiem i cebulą, a następnie wyłóż je na posmarowane sosem bakłażany).
Wskazówka: Przekąska z bakłażana i mięsa mielonego daje ogromne pole do popisu. Jej smak możesz modyfikować, dodając np. pieczarki, paprykę, oliwki, świeże zioła i ulubione przyprawy. Mięso mielone możesz zastąpić kiełbasą, szynką, boczkiem lub podsmażoną piersią kurczaka. Świetnie smakuje również w wersji wegańskiej z soczewicą lub ciecierzycą.
Przepis: Przekąska z bakłażana i mięsa mielonego
Pyszne i eleganckie danie na ciepłą kolację i jako przystawka na przyjęcie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 439 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie bakłażany
- 300 g mięsa mielonego
- 350 ml passaty pomidorowej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 150 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bakłażanaBakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry. Oprósz plastry warzywa solą i odstaw na 10-15 minut, a następnie opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż bakłażana z obu stron oraz odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wskazówka: możesz pominąć obsmażanie bakłażana i ułożyć dodatki na surowym warzywie.
- Smażenie mięsaRozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż mięso mielone. Dodaj sól oraz pieprz do smaku, a następnie zdejmij je z patelni.
- Robienie sosuNa patelnię po smażeniu mięsa dodaj pozostałą oliwę i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty. Wlej passatę i gotuj, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Dopraw oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieUłóż plastry bakłażana na blasze do pieczenia i posmaruj sosem. Na sos wyłóż mięso mielone i dodaj starty ser.
- PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut.
Przekąskę podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem możesz posypać przekąskę suszonymi ziołami lub dodać świeże listki, np. bazylii.