Zamiast masła i sera biorę pastę z twarogu i 3 składników ze słoika. Kanapki z nią to poezja smaku

Dodano:
Pasta twarogowo-paprykowa Źródło: Shutterstock / Alizah Smith
Brak smarowidła do pieczywa to nie tragedia. Gdy mam w domu twaróg i trzy produkty w słoiku, już za kwadrans mogę nakładać na kanapki przepyszną pastę.

Biały ser to idealna baza kanapkowych smarowideł. Z papryką konserwową, zielonymi oliwkami i koncentratem pomidorowym jest naprawdę pyszna. W tym połączeniu robotę robi także miękkie masło. Nie muszę już kłaść go na pieczywo, bo mam wszystko w jednym.

Jak zrobić pastę z twarogu z papryką konserwową?

To jedno z najprostszych zestawień. Gdyby nie smażona cebulka, która podkręca jego smak, przyrządzenie pasty trwałoby kilka minut. Nie używam przy tym blendera, bo twaróg rozgniatam widelcem, a dodatki siekam.

Wybieram jędrne strąki papryki. Mam sprawdzony rodzaj, który nie rozmazuje się przy krojeniu. Dokładam do niej zielone oliwki, dzięki czemu całość jest jeszcze lepsza. Niezbędnym składnikiem mieszanki jest niewielka ilość koncentratu pomidorowego, a ponadto masło. Poza solą i pieprzem nie trzeba już nic więcej.

Przepis: Pasta z twarogu z papryką konserwową

Smakowite smarowidło kanapkowe z białego sera i warzyw

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże połówki papryki konserwowej
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50 g miękkiego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyszykowanie składnikówPosiekaj cebulę i podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Dokładnie osącz paprykę i pokrój drobno, podobnie jak oliwki.
  2. Mieszanie pastyRozgnieć twaróg widelcem, dołóż koncentrat pomidorowy i masło. Połącz składniki, dodaj cebulę, paprykę i oliwki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jak zrobić twarożek z papryką?

Moja wersja to tylko jedna z wielu opcji, bo biały ser można łączyć z warzywem w różnych postaciach. Oprócz tej konserwowej do wyboru jest papryka:

  • surowa, posiekana lub grubo starta,
  • podsmażona na patelni,
  • pieczona i obrana ze skóry,
  • pieczona albo grillowana ze słoika,
  • suszona w proszku bądź w płatkach,
  • suszona i wędzona,
  • ostra chili,
  • w postaci słonej pasty,
  • jako sos ajwar.

Jak zrobić pastę z pieczonej papryki i twarogu?

W przepisie można zastąpić warzywo w marynacie octowej taką samą porcją tego pieczonego. Przygotowuję je w piekarniku, a latem często korzystam z grilla.

Strąki można piec w całości w temperaturze 200-220 stopni. Wkładam je do piekarnika na 30-45 minut, przy czym czas zależy od ich wielkości. Po 20 minutach zwykle je obracam. Wyjmuję, gdy skóra staje się pomarszczona, a miejscami zwęglona. Wtedy umieszczam paprykę w szczelnym pojemniku (na przykład słoiku) i zamykam na 15-20 minut. To sprawia, że skóra odchodzi od miąższu praktycznie sama.

Często też kroję paprykę na połówki, wyjmuję nasiona, smaruję oliwą i piekę w 180 stopniach. Jest miękka i gotowa do użycia już po 20-30 minutach.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...