Rano jem zamiast kanapek. Ten zdrowy islandzki specjał daje energię i syci na długo
Rano każda minuta jest u mnie na wagę złota, wtedy szukam prostych, ale wartościowych rozwiązań na śniadanie. Najczęściej sięgam po produkt, który zrewolucjonizował moje poranki – skyr. Jestem przekonany, że gdy go raz spróbujesz w połączeniu ze świeżymi owocami i superfoods, na stałe zagości w twoim menu.
Dlaczego skyr to superbohater na talerzu?
Skyr, choć często mylony z jogurtem, jest tradycyjnym, islandzkim wyrobem mleczarskim, bliższym konsystencją serkowi. Jego popularność rośnie lawinowo i nic dziwnego. To przede wszystkim fenomenalne źródło białka. Jego gęsta, kremowa konsystencja sprawia, że jest bardzo sycący, co jest kluczem do przetrwania do obiadu bez podjadania.
W przeciwieństwie do wielu innych produktów mlecznych, skyr jest naturalnie beztłuszczowy lub zawiera minimalne ilości tłuszczu, a przy tym oferuje cenne witaminy z grupy B i wapń, który jest niezbędny dla zdrowych kości. Świetnie sprawdza się w diecie osób aktywnych, dbających o linię, a także u seniorów. A co najważniejsze, jest to produkt niezwykle uniwersalny – możemy go jeść na słodko (jak w moim przepisie) albo na wytrawnie.
Jak przygotować pożywną przekąskę ze skyrem
Przygotowanie tego posiłku jest tak proste, że zajmuje dosłownie 3 minuty – czyli tyle, ile w czajniku gotuje się woda na herbatę. Kluczowe jest dla mnie połączenie smaku i wartości odżywczych, dlatego do neutralnego skyru dodaję świeże borówki amerykańskie i łuskane nasiona konopi.
Jeśli wolisz słodszy smak, możesz wymieszać skyr z łyżeczką miodu lub syropu klonowego. Na wierz możesz dodać też trochę ulubionych orzechów czy nasion. Pamiętaj jednak, że to zmieni kaloryczność.
Przepis: Skyr z borówkami i nasionami konopi
Pożywna, białkowa przekąska idealna na śniadanie, gotowa w mgnieniu oka.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 281 w każdej porcji
Składniki
- 300 g naturalnego skyru
- 100 g świeżych borówek amerykańskich (lub innych ulubionych owoców)
- 2 łyżki łuskanych nasion konopi
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bazySkyr przełóż do dwóch miseczek.
- WykonanieWierzch skyru udekoruj świeżymi borówkami. Całość posyp łuskanymi nasionami konopi.
Dlaczego warto jeść borówki i łuskane nasiona konopi?
Borówki to skarbnica antyoksydantów, wspierających nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami, a dodatkowo, dzięki uprawom szklarniowym, są dostępne świeże przez cały rok, a ich cena jest przystępna. Natomiast nasiona konopi to małe, niepozorne ziarenka, które są prawdziwą superżywnością. Zawierają idealny dla człowieka stosunek kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, a także są rewelacyjnym źródłem białka i błonnika. Z nimi posiłek staje się pełnowartościową, sycącą przekąską.
Inne dodatki idealne do przekąski ze skyru
Ta przekąska jest świetna w swojej prostocie, ale jej uniwersalność pozwala na niezliczone wariacje. Zamiast borówek możesz użyć pokrojonej w kostkę gruszki lub jabłka, które fantastycznie pasują do jesienno-zimowego klimatu. Jeśli wolisz bardziej tropikalne smaki, skyr świetnie łączy się z mango i wiórkami kokosowymi. Pamiętaj, że w kuchni najważniejsze są upodobania i potrzeby żywieniowe, które każdy ma nieco inne.
Nasiona konopi możesz zastąpić orzechami włoskimi, które mają mnóstwo zdrowych tłuszczów, albo po prostu granolą (najlepiej domową), która doda fantastycznej chrupkości.