3 składniki i piekarnik. Ten genialny sos pasuje nie tylko do makaronu i odmienił moje gotowanie
Kocham przepisy, które nie zmuszą mnie do spędzenia długich godzin w kuchni. Dlatego jestem fanem prostoty w stylu śródziemnomorskim, gdzie kilka wysokiej jakości składników tworzy kulinarną magię. Dzisiaj sięgam po przepis, który od kilku lat podbija internet – to banalnie prosty sos z pieczonej fety i pomidorków koktajlowych. Ten patent świetnie sprawdza się zarówno jako ciepła kolacja, jak i błyskawiczne danie główne, które posmakuje każdemu.
Jak przygotować genialny sos z pieczonej fety i pomidorków?
Sekret tego dania tkwi w pieczeniu składników, które wydobywa z pomidorków ich naturalną słodycz, a z fety – kremową konsystencję, o lekko słonym smaku. Zawsze dodaję do naczynia sporo oliwy i kilka ząbków czosnku w łupinach – dzięki temu sos nabiera niesamowitej głębi i aromatu. Zanim wstawisz naczynie do piekarnika, możesz również dorzucić świeże zioła, np. tymianek czy oregano – będą idealnie pasować! Nie bój się też odrobiny pikantności, szczypta płatków chili sprawdzi się idealnie.
W czasie, gdy składniki sosu się pieką, jest czas na gotowanie makaronu. Oczywiście zawsze robię go w wersji al dente. Ugotowany makaron wrzucam bezpośrednio do naczynia z sosem i dokładnie mieszam. Na talerzach każdą porcję dania posypuję posiekaną świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Przepis: Sos z pieczonej fety i pomidorków
Ten prosty i aromatyczny sos pasuje nie tylko do dań z makaronem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 1 kostka sera feta (ok. 200 g)
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, opcjonalnie szczypta oregano
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników do pieczeniaNagrzej piekarnik do 200°C. Do naczynia żaroodpornego wrzuć umyte pomidorki koktajlowe. Dodaj 3-4 ząbki czosnku w łupinach (możesz je delikatnie zgnieść). Na środku ułóż kostkę sera feta. Całość skrop obficie oliwą z oliwek, dopraw pieprzem i opcjonalnie oregano (feta jest słona, więc z solą ostrożnie).
- PieczenieWstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż pomidorki zmiękną i zaczną pękać, a feta będzie kremowa i lekko zrumieniona.
- Łączenie składników i doprawianieWyjmij naczynie z piekarnika. Usuń łupiny z ząbków czosnku i rozgnieć je widelcem, a następnie wymieszaj z resztą sosu. Widelcem rozgnieć również fetę i pomidorki, aby powstał gęsty, kremowy sos.
Jesienne wariacje na temat sosu z pieczonej fety
Choć ten przepis jest świetny w swojej najprostszej formie, jesień to czas, kiedy lubię go nieco wzbogacać. Zamiast do makaronu, możesz użyć tego pieczonego sosu jako bazy pod aromatyczny dip do grzanek z chrupiącego pieczywa, to świetna przekąska na imprezę.
Genialnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych mięs. Jeśli masz ochotę na więcej warzyw, spróbuj upiec z fetą i pomidorkami również kostki cukinii, kawałki bakłażana, dyni hokkaido, a nawet cebulę (żółtą lub czerwoną) – danie nabierze wtedy treści i będzie jeszcze bardziej sycące.
Na końcu pieczenia możesz dodać też garść świeżego szpinaku, który pod wpływem ciepła zwiędnie i wkomponuje się w sos, dodając daniu koloru i witamin. Eksperymentuj, bo ten prosty patent to naprawdę świetna baza wielu dań.