Już nie surówka z kapusty. Ta witaminowa bomba podbiła moją kuchnię i znika ze stołu w minutę

Dodano:
Surówka z białej rzodkwi Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Jesienią częściej sięgam po warzywa korzeniowe. Szczególnie lubię zdrowe białe bulwy, którymi zastępuję kapustę w surówkach. Całość jest lekka, aromatyczna i chrupiąca, że aż chce się jeść.

To warzywo nie cieszy się dużą popularnością, a szkoda. Biała rzodkiew jest delikatniejsza od tej czarnej, dzięki czemu sprawdza się jako uniwersalny składnik surówek. Jej świeży, lekko słodki i ostry smak oraz chrupki, soczysty miąższ świetnie współgrają z marchewką i ogórkami. Taki dodatek do obiadu jest niskokaloryczny i pełen prozdrowotnych związków.

Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi z marchewką?

Rzodkiew i marchew ścieram na tarce o grubym oczku, choć można także pokroić je w cienkie słupki lub zestrugać na paski. Dokładam ogórka ze skórką i dressing, który przyrządzam z przypraw smażonych na oleju. Oprócz gorczycy biorę kmin rzymski, który wyjątkowo dobrze sprawdza się w tym połączeniu.

Przyprawy można wymienić na koper włoski, nasiona kozieradki czy liście curry. Do surówki warto dorzucić łyżeczkę posiekanej zielonej papryczki chili, świeżej albo marynowanej, a całość posypać natką kolendry lub pietruszki.

Przepis: Surówka z białej rzodkwi z marchewką i ogórkiem

Chrupiąca i aromatyczna mieszanka świeżych warzyw

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
12 min.
Czas gotowania
3 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
149 w każdej porcji

Składniki

  • 1 biała rzepa (około 220 g)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki gorczycy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki białego sezamu (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRozgrzej olej, wrzuć kmin i gorczycę, a gdy zaczną pękać, dodaj sezam, jeśli go używasz. Gdy ziarenka zaczną podskakiwać na patelni, przelej jej zawartość do naczynia i ostudź. Obierz rzepę i marchewkę, po czym zetrzyj grubo na tarce. Ogórka ze skórką pokrój w słupki.
  2. Mieszanie sałatkiPołącz warzywa, polej olejem z przyprawami, sokiem z cytryny i miodem. Wymieszaj sałatkę, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Dlaczego warto jeść białą rzodkiew?

Warzywo to, znane również jako daikon lub rzodkiew japońska, pomaga uzupełniać poziomy ważnych związków w organizmie. Choć w stugramowej porcji ma zaledwie 14 kalorii, zawiera sporo witaminy C. Podana ilość zapewnia 1/4 wymaganej dziennej dawki tego składnika.

Oprócz tego biała rzodkiew dostarcza też pewne ilości kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, a ponadto potasu, magnezu i żelaza. Najwięcej ma jednak miedzi. Pierwiastek ten wchodzi w skład wielu enzymów w organizmie, umożliwiając niezbędne procesy m.in. krwiotwórcze, związane z odpornością, zdrowiem kości, układu nerwowego czy tarczycy.

Zawarte w niej antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i zmniejszają stan zapalny, a także działają antynowotworowo. To te same substancje, które odpowiadają za właściwości zdrowotne kapusty czy jarmużu. To jedna rodzina roślin, które łączy podobny smak i działanie.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...