Kurczak, dwa warzywa i ser. Ta obłędna zapiekanka to patent na obiad, który znika w kilka minut

Dodano:
Zapiekanka z kurczakiem z warzywami Źródło: Shutterstock / across
Kurczak z warzywami to oklepane danie, ale nie w tej wersji. Plastry ułożone z bakłażanem i pomidorami, a następnie zapieczone z parmezanem smakują jak z restauracji. Tymczasem przygotowanie nie zajmuje nawet godziny.

Zapiekanki z kurczaka często mają setki kalorii. Do tej dodaję tylko proste składniki i sos z bulionu, przez co nawet z parmezanem nie zapewnia ich tak wiele. Potrawę można więc zjeść nie tylko na obiad, ale także na kolację. W komplecie z mięsem jest już zestaw warzyw, więc do lekkiego posiłku nie trzeba dokładać nic więcej.

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i bakłażanem?

Danie składa się z kilku elementów, które trzeba przygotować osobno. To smażone plastry kurczaka, pieczone plasterki bakłażana oraz mieszanka bulionu z czosnkiem i ziołami do podlewania zapiekanki.

Przygotowane plastry układam na przemian z pomidorami koktajlowymi i skrapiam całość sosem. Wystarczy posypać wierzch serem i można wstawiać naczynie do piekarnika.

Przepis: Zapiekanka z kurczakiem i bakłażanem

Pyszna kompozycja mięsa drobiowego i warzyw zapiekana z parmezanem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
334 w każdej porcji

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 80 g startego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podpiekanie warzywNastaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż blaszkę pergaminem do pieczenia, wylej 1-2 łyżki oliwy i rozsmaruj. Pokrój bakłażany w poprzeczne plastry o grubości około 1 centymetra, połóż na pergaminie i przesuwaj, by pokryć je od spodu oliwą, po czym obróć i powtórz czynność. Oprósz je z obu stron solą i pieprzem. Piecz około 20 minut, aż będą miękkie i lekko rumiane. Nie wyłączaj pieca.
  2. Szykowanie sosuW tym czasie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do bulionu wraz z oregano.
  3. Smażenie kurczakaPokrój kurczaka w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż je na 2 łyżkach oliwy po 2-3 minuty na stronę, aż się lekko przyrumienią.
  4. Przygotowanie zapiekankiUkładaj w żaroodpornym naczyniu na przemian pomidorki koktajlowe, plasterki bakłażana, pomidorki i plastry kurczaka. Polej równomiernie sosem, oprósz pieprzem, posyp startym parmezanem i zapiekaj około 20 minut, aż ser się roztopi, a wierzch zarumieni.

Co można zrobić z bakłażana?

Warzywo wymaga obróbki cieplnej, bo na surowo jest niestrawne. Bakłażan pasuje do zup, gulaszów, zapiekanek i dipów. Można przyrządzić go na kilka zasadniczych sposobów.

Pieczony

Bakłażan z piekarnika ma rumianą skórkę i miękki, kremowy, lekko słodki miąższ. Jest dobry w zapiekankach, sałatkach i pastach. Plastry o grubości 1-1,5 cm piecze się około 30 minut w 180 stopniach, a połówki – około 45 minut.

Smażony

Jest złocisty i miękki o lekko orzechowym aromacie. Plastry lub kostka o boku 1,5-2 cm potrzebują około 3-5 minut na patelni. W takiej postaci to smaczny składnik leczo, curry czy farszu do naleśników i pierogów.

Duszony

Tak przygotowane warzywo ma kremową konsystencję i szybko przechodzi aromatami przypraw. Jest idealne w potrawach typu ratatouille, gulaszów i innych dań jednogarnkowych, jak również pasty z papryki i pomidorów.

Grillowany

Plastry bakłażana z rusztu mają dymny aromat i mięsistą konsystencję. To świetny dodatek do przystawek, kanapek czy roladek z serem i ziołami.

Pieczony w całości

Nakłute warzywo, opieczone przez 35-45 minut w temperaturze 200 stopni, jest źródłem miękkiego miąższu, który stanowi podstawę klasycznej pasty baba ghanoush, a także innych dipów.

Panierowany

Plastry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Obtacza się w mące, jajku i tartej bułce, po czym smaży na złoto po 2-3 minuty na stronę albo piecze w 200 stopniach przez 20-25 minut. To pyszna przekąska, a ponadto dodatek do kanapek i burgerów.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...