Do masy na kotlety dorzucam zdrowe dodatki. Znikają z talerzy szybciej niż mielone

Dodano:
Kotlety z kurczaka Źródło: Shutterstock / Justyna Troc
Kotlety z kurczaka, warzyw i pietruszki to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, która posmakuje nawet najbardziej wymagającym niejadkom. Zrób raz, a zakochasz się w tym smaku.

Połączenie mięsa i warzyw w jednej potrawie wzbogaca dietę o dodatkową porcję błonnika, witamin i minerałów oraz sprawia, że proste danie zachwyca bogatym smakiem. Moja rodzina uwielbia kotlety siekane z dodatkiem słodkiej marchewki, cukinii, brokuła, pora, czosnku, selera naciowego oraz dużej ilości natki pietruszki.

Jak przygotować kotlety z kurczaka, warzyw i pietruszki?

Soczyste, aromatyczne kotleciki z kurczaka można przygotować na dwa sposoby, czyli robiąc masę z surowych składników oraz z gotowanego mięsa i warzyw z rosołu. Poniższy przepis uwzględnia użycie surowych składników.

Kotlety przygotowuję z piersi kurczaka. Do posiekanego mięsa dodaję rozdrobnione warzywa, jajka, mąkę pszenną (można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego) oraz zioła i przyprawy, które sprawiają, że kotlety z delikatnego drobiu i warzyw nie wychodzą mdłe.

Kotletów z kurczaka nie panieruję przed smażeniem, ale można obtoczyć je w mące, roztrzepanym jajku i ulubionej panierce. Niewielkie kotleciki smażę na klarowanym maśle, które świetnie podbija smak drobiu (do smażenia nada się również olej i oliwa z oliwek).

Przepis: Kotlety z kurczaka, warzyw i pietruszki

Te lekkie, mięsno-warzywne kotlety są delikatne, soczyste i aromatyczne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
271 w każdej porcji

Składniki

Na masę mięsną:

  • 2 średnie piersi kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1/3 małego brokułu (same różyczki)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 10 cm kawałek białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPiersi kurczaka drobno posiekaj. Marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię odciśnij z soku. Czosnek, pora, selera naciowego, różyczki brokułu i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie masy mięsnejWymieszaj mięso z warzywami, dodaj jajka, mąkę pszenną, zioła i wymieszaj. Dopraw masę do smaku solą i świeco zmielonym pieprzem.
  3. Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi wodą dłońmi formuj małe kotlety i od razu kładź je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż do miękkości mięsa (po 3-4 minuty z każdej strony). Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podawać kotlety z kurczaka, warzyw i pietruszki?

Kotlety z kurczaka, warzyw i pietruszki podaję na ciepło. Świetnie smakują z różnymi dodatkami m.in.:

  • gotowanymi i pieczonymi ziemniakami,
  • kaszą gryczaną, kaszą bulgur, kaszą jaglaną, kaszą jęczmienną,
  • białym, kolorowym i brązowym ryżem,
  • sałatkami i surówkami ze świeżych oraz kiszonych warzyw, np. marchewką po koreańsku, mizerią z jogurtem, sałatą z sosem śmietanowym, surówką z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka,
  • zimnymi i ciepłymi sosami np. sosem czosnkowym, sosem serowym, sosem pomidorowym, sosem koperkowym,
  • pieczywem (podaję je w bułkach z porcją warzyw i sosem majonezowo-ketchupowym).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...