Rano smaruję chleb tą pastą i nie kupuję już masła. Pyszna, lekka i dobra dla serca
Niesłodki owoc awokado to świetna baza smarowideł do chleba. Ma kremową konsystencję i sporo wody, a dzięki temu mniej kalorii niż inne wysokotłuszczowe produkty. Z powodzeniem zastępuje mi masło na kanapkach nawet wtedy, gdy po prostu rozsmaruję plasterki na kromkach. Najlepiej smakuje ze słonawym serem takim, jak feta. Nie kroję go w plasterki, by położyć na kanapkach. Zamiast tego miksuję te produkty na pyszną pastę.
Jak zrobić pastę z awokado i fety?
Wybieram do niej dojrzałe owoce, które są odpowiednio miękkie. Staram się też kupować prawdziwą fetę, ale pasta jest dobra także z innym, podobnym serem solankowym. Dla smaku dokładam do niej cebulę i czosnek, a ponadto łyżeczkę sosu sojowego. To mój sekretny składnik, który świetnie podbija walory awokado.
Wszystkie produkty blenduję i doprawiam solą i pieprzem. To jednak wersja podstawowa, bo uwielbiam eksperymentować z przyprawami. Jeśli nie dodaję do miksowania natki pietruszki czy kolendry, wykańczam mieszankę suszonymi ziołami, najchętniej oregano albo bazylią. Używam również mielonych nasion kolendry lub papryczki chili.
Przepis: Pasta z awokado i fety
Kremowe smarowidło to idealny dodatek do świeżego pieczywa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 237 w każdej porcji
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 50 g sera feta
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRozkrój awokado, wyjmij pestki, usuń skórę i polej miąższ sokiem z cytryny. Pokrusz ser, posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę.
- Blendowanie pastyWłóż wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu do malaksera albo miski. Zblenduj je na gładką pastę i dopraw do smaku.
Dlaczego warto jeść pastę z awokado i fety?
To smarowidło jest bogate w wiele cennych składników. To przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają układ sercowo-naczyniowy. Mieszanka obfituje w wapń, czyli pierwiastek niezbędny dla mocnych kości. Porcja pasty dostarcza 80 mg wapnia, a także 3,8 g białka i około 7 g błonnika, który usprawnia pasaż jelitowy i zapobiega zaparciom.
Awokado to skarbnica witamin i związków mineralnych, takich jak kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, jak również potas i magnez. Ten zestaw wspomaga szczególnie metabolizm i układ krążenia. Witamina E chroni błony komórkowe i układ nerwowy, natomiast probiotyczne związki z błonnika pobudzają wzrost korzystnych bakterii jelitowych.