Rano smaruję chleb tą pastą i nie kupuję już masła. Pyszna, lekka i dobra dla serca

Dodano:
Pasta z awokado z fetą Źródło: Shutterstock / Jan_Mach
W sezonie na awokado jem je codziennie w pastach. W tym prostym przepisie łączę je z fetą i przyprawami, a smakuje nieziemsko. Nie potrzebuję już masła ani sera – wystarczą warzywa i zdrowe śniadanie gotowe.

Niesłodki owoc awokado to świetna baza smarowideł do chleba. Ma kremową konsystencję i sporo wody, a dzięki temu mniej kalorii niż inne wysokotłuszczowe produkty. Z powodzeniem zastępuje mi masło na kanapkach nawet wtedy, gdy po prostu rozsmaruję plasterki na kromkach. Najlepiej smakuje ze słonawym serem takim, jak feta. Nie kroję go w plasterki, by położyć na kanapkach. Zamiast tego miksuję te produkty na pyszną pastę.

Jak zrobić pastę z awokado i fety?

Wybieram do niej dojrzałe owoce, które są odpowiednio miękkie. Staram się też kupować prawdziwą fetę, ale pasta jest dobra także z innym, podobnym serem solankowym. Dla smaku dokładam do niej cebulę i czosnek, a ponadto łyżeczkę sosu sojowego. To mój sekretny składnik, który świetnie podbija walory awokado.

Wszystkie produkty blenduję i doprawiam solą i pieprzem. To jednak wersja podstawowa, bo uwielbiam eksperymentować z przyprawami. Jeśli nie dodaję do miksowania natki pietruszki czy kolendry, wykańczam mieszankę suszonymi ziołami, najchętniej oregano albo bazylią. Używam również mielonych nasion kolendry lub papryczki chili.

Przepis: Pasta z awokado i fety

Kremowe smarowidło to idealny dodatek do świeżego pieczywa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
237 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g sera feta
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRozkrój awokado, wyjmij pestki, usuń skórę i polej miąższ sokiem z cytryny. Pokrusz ser, posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę.
  2. Blendowanie pastyWłóż wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu do malaksera albo miski. Zblenduj je na gładką pastę i dopraw do smaku.

Dlaczego warto jeść pastę z awokado i fety?

To smarowidło jest bogate w wiele cennych składników. To przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają układ sercowo-naczyniowy. Mieszanka obfituje w wapń, czyli pierwiastek niezbędny dla mocnych kości. Porcja pasty dostarcza 80 mg wapnia, a także 3,8 g białka i około 7 g błonnika, który usprawnia pasaż jelitowy i zapobiega zaparciom.

Awokado to skarbnica witamin i związków mineralnych, takich jak kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, jak również potas i magnez. Ten zestaw wspomaga szczególnie metabolizm i układ krążenia. Witamina E chroni błony komórkowe i układ nerwowy, natomiast probiotyczne związki z błonnika pobudzają wzrost korzystnych bakterii jelitowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...