Z gotowanych jajek zrobisz sycącą sałatkę. Idealna na śniadanie i do pracy

Dodano:
Sałatka jajeczna Źródło: Shutterstock / Stephanie Frey
Ta ekspresowa sałatka jajeczna to pomysł na szybkie i sycące śniadanie. Kosztuje mało pracy i ma prosty skład.

Tego typu sałatki to alternatywa dla zwykłych gotowanych jajek. Sałatka jajeczna doskonale smakuje wyjadana z miseczki łyżką, ale można ją też kłaść prosto na kanapki. Robi się ją bardzo szybko i co najlepsze: można ją wzbogacać ulubionymi dodatkami (garść inspiracji znajdziesz niżej).

Jak zrobić sałatkę z jajek?

Przepis jest bardzo prosty, a jeśli masz ugotowane jajka na twardo, to przygotowanie sałatki zajmie dosłownie kilka minut. Jeśli planujesz przygotować sałatkę, warto jajka ugotować wieczorem – rano ekspresowo zrobisz swoje danie. Ale nawet jeśli gotujesz jajka rano, nie wydłuży to o wiele całych przygotowań.

Nasz podstawowy przepis to po prostu pokrojone jajka z dressingiem majonezowo-jogurtowym. Dorzucamy do tego garść koperku dla świeżości i koloru, i gotowe!

Przepis: Sałatka jajeczna

Prosta i szybka sałatka z gotowanych jajek.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
144 w każdej porcji

Składniki

  • 4 gotowane jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu w stylu greckim
  • 2 gałązki koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJajka obierz i pokrój, koperek drobno posiekaj.
  2. Robienie sałatkiDo jajek i koperku dodaj majonez, jogurt, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie.

Sałatka jest doskonała ze świeżym pieczywem. Można ją też użyć do zrobienia kanapek (do takiej wersji warto pokroić jajka drobniej).

Inne pomysły na sałatkę z jajek

Bazowy przepis na sałatkę z jajek to potrawa idealna do kulinarnych eksperymentów. Za każdym razem może smakować nieco inaczej, a wszystko zależy od dodatków. Oto garść inspiracji, co można do takiej sałatki dodać.

  • Szczypiorek i rzodkiewkę – dla bardziej wyrazistego, lekko pikantnego smaku.
  • Kolorową paprykę pokrojoną w kosteczkę – sałatka zyska na wyglądzie, ale też będzie zdrowsza i bardzo smaczna.
  • Ziemniaki, cebulę i ogórki kiszone lub konserwowe – to wersja na sycącą przekąskę, taka sałatka to dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.
  • Pokrojone wędliny – to wersja dla osób, które lubią mieć posiłku mięsny dodatek. Pokrój np. szynkę, mortadelę czy polędwicę w kosteczkę i dodaj do swojej sałatki.
  • Wędzona ryba – ten zdrowy dodatek sprawi, że sałatka będzie sycąca i wyrazista w smaku. Wykorzystaj tu np. wędzoną makrelę lub łososia. Do takiej sałatki warto dodać coś zielonego, np. koperek lub szczypiorek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...