Ta surówka działa jak naturalny detoks. Oczyszcza jelita i dodaje energii już po kilku dniach

Dodano:
Surówka z kapusty Źródło: Unsplash / Jonathan Farber
Szukasz prostego sposobu, by oczyścić organizm i poczuć przypływ energii? Ta surówka z kapusty jest dla ciebie. Wystarczy kilka świeżych składników, a efekty poczujesz już po kilku dniach regularnego jedzenia.

Jedz tę kolorową surówkę przez kilka dni – dołącz ją do codziennej, zrównoważonej diety – a nie mamy wątpliwości: zobaczysz efekt. To smaczny sposób, by odciążyć układ pokarmowy, poprawić trawienie i poczuć się lżej. Różnica? Więcej energii, lepsze samopoczucie i mniejszy brzuch. Surówka z naszego przepisu łączy dwa rodzaje kapusty, żółtą paprykę, marchewkę i natkę pietruszki.

Dlaczego warto jeść surówkę z kapusty?

Podstawą surówki jest mieszanka białej i czerwonej kapusty – warzyw, które słyną z właściwości oczyszczających i wspierających trawienie. Kapusta zawiera błonnik, który działa jak naturalna miotełka dla jelit, pomagając usuwać toksyny i resztki zalegające w układzie pokarmowym. Do tego dostarcza witamin C i K oraz cennych przeciwutleniaczy, wspierających odporność i regenerację organizmu.

Dodatek żółtej papryki to nie tylko kolor i smak, ale duża dawka witaminy C i beta-karotenu. Papryka wspomaga metabolizm, działa przeciwzapalnie i łagodzi uczucie zmęczenia. Natka pietruszki z kolei wspiera pracę nerek, działa moczopędnie i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Ważnym dodatkiem jest marchewka. To warzywo wzmacnia jej detoksykujące i energetyzujące działanie. Marchew nie tylko pięknie podkreśla kolorową kompozycję kapust i papryki, ale też dostarcza cennych składników odżywczych, które wspierają oczyszczanie organizmu i poprawiają kondycję skóry. Zawarty w marchewce błonnik łagodnie reguluje pracę jelit i pomaga usuwać zalegające w nich toksyny.

Jak zrobić detoksykującą surówkę z kapusty?

Przepis jest bardzo prosty: wystarczy pokroić drobno warzywa (marchewkę najlepiej zetrzeć) i doprawić. Do dressingu można dodać odrobinę miodu, ewentualnie można też zrobić dressing na bazie naturalnego jogurtu (wówczas weź kilka łyżek gęstego jogurtu, odrobinę oliwy i soku z cytryny).

Przepis: Surówka z kapusty idealna na detoks

Chrupiąca i lekka surówka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
177 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty (ok. 400 g)
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty (ok. 400 g)
  • 1 marchewka
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywObie kapusty drobno poszatkuj, posól (ok. 1/2 łyżeczki soli), wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut, aby zaczęły puszczać sok. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce, pietruszkę posiekaj.
  2. Robienie surówkiWymieszaj wszystkie warzywa w jednej misce. Dodaj oliwę, sok z cytryny, dopraw pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na ok. 15 minut.

Surówka jest doskonałym dodatkiem do innych dań, ale można ją też jeść jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...