Krem idzie w odstawkę. Brokuł gotuję teraz tylko tak i ta serowa zupa zawsze poprawia mi humor

Dodano:
Zupa brokułowa z serem Źródło: Shutterstock / from my point of view
To aksamitne danie rozgrzewa i syci jak mało które. W kremowej zupie z kawałkami brokułu główną rolę odgrywa wyrazisty ser. Tak podane warzywo wszyscy jedzą z przyjemnością.

Nie każdy przepada za brokułami, ale to zwykle kwestia ich przyrządzenia. W tej potrawie mają idealną konsystencję i smak. Bogata i gęsta zupa to prawdziwy majstersztyk smaku. Odkąd poznałam ten pyszny przepis, wszystkie kremy mogą się schować.

Jak zrobić zupę brokułową z serem?

Jej bazą jest łagodniejszy od cebuli por oraz warzywa korzeniowe. Marchewka i ziemniaki nadają daniu słodkawy smak i wzbogacają jego konsystencję. Brokuła dorzucam dopiero wtedy, gdy zaczną mięknąć. Dzięki temu wszystkie składniki gotują się w równym czasie.

Sekretem gęstej i aksamitnej zupy jest potrójne zaprawienie – najpierw mąką, a później śmietanką i startym serem. Najczęściej używam cheddara, który ma przyjemne, intensywne nuty. Aby nie zmieniał koloru potraw, wybieram ten biały. Można wymienić go na inny gatunek, w tym bardziej łagodny edam czy goudę.

Przepis: Zupa brokułowa z serem

Bogata i sycąca zupa warzywna z cheddarem

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
362 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 2 marchewki
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki śmietany 30% tłuszczu
  • 100 g białego cheddara
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywPodziel brokuła na małe różyczki. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i potnij w większe kawałki. Posiekaj białą i jasnozieloną część pora. Przeciśnij przez praskę czosnek. Doprowadź bulion do wrzenia. Wystaw śmietanę z lodówki, by się ogrzała. Zetrzyj ser.
  2. Gotowanie zupyRozgrzej masło i podsmaż przez 3 minuty pora, wrzuć czosnek, wymieszaj i wsyp mąkę. Mieszaj przez 2 minuty, aż powstanie zasmażka. Wlej powoli bulion, łącząc składniki, żeby nie było grudek. Dołóż marchewkę i ziemniaki, po czym gotuj około 10 minut. Gdy kartofle będą lekko miękkie, wrzuć brokuł i podgrzewaj 5-7 minut.
  3. Wykańczanie daniaZmniejsz ogień i wlej powoli śmietankę, przez cały czas mieszając. Zagrzej i dodaj stopniowo ser. Gdy się rozpuści, wyłącz palnik i dopraw zupę do smaku.

Czym podkręcić smak zupy brokułowej?

To danie często robi się z innym serem niż cheddar, na przykład parmezanem albo pleśniowym. Popularna jest ponadto wersja z serkiem topionym. Tej jednak unikam, bo to przetworzony i niezdrowy produkt. Do zabielenia zupy oprócz śmietany można użyć mleka kokosowego.

Smak potrawy, również w postaci kremu, podkręcą także dodatki takie, jak:

  • świeże zioła, na przykład koperek, natka pietruszki, szczypiorek,
  • prażone orzechy i nasiona słonecznika, dyni, sezamu,
  • chrupiące grzanki,
  • smażony boczek,
  • masło orzechowe,
  • musztarda,
  • płatki drożdżowe.

Jak zagęścić zupę brokułową?

W mojej wersji zagęszcza ją mąka, którą dosypuję do przesmażonego pora z czosnkiem przed wlaniem bulionu. Można też użyć jej pod koniec przygotowania. Pierwszym sposobem jest zrobienie z niej zasmażki z masłem, a drugim – rozmieszanie mąki z odrobiną ciepłej zupy. Po dołożeniu do garnka całość trzeba przez kilka minut podgrzać.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...