Ten kremowy sos z kurczakiem zrobisz ekspresowo. Pasuje do kasz, ryżu, ziemniaków i makaronu
Przepis na taki sos warto zapamiętać: przyda się zawsze, kiedy szybko potrzebujesz zrobić smaczny i sycący posiłek. Może być dodatkiem zarówno do obiadu, jak i do kolacji. Baza to filety z piersi kurczaka oraz śmietana osiemnastka.
Jak zrobić kremowy sos z kurczakiem?
Im mniejsze będą kawałki mięsa, tym szybciej danie będzie gotowe: mięso dusimy w śmietanie tak długo, aż będzie miękkie. Najpierw kawałki kurczaka trzeba krótko przesmażyć, potem dodać masło i czosnek, który doda całości aromatu. Potem już tylko śmietana i chwila duszenia. Świeża natka pietruszki dorzucona na koniec dodaje świeżości i koloru.
Przepis: Filety z kurczaka w kremowym sosie
Pomysł na mięsny dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 631 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 400 ml śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaFilety pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż mięso kilka minut, dodaj masło i wrzuć na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
- Robienie sosuNa patelnię dodaj śmietanę, dopraw całość i duś, aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku i dodaj świeżą pietruszkę.
Z czym podawać kremowy sos z kurczakiem?
Chyba nie ma bardziej uniwersalnego, mięsnego dodatku do dań, niż ten aromatyczny sos. Możesz go podać na wiele sposobów, a my podpowiadamy kilka pysznych zestawień:
- z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej – to wersja doskonała na lekki i smaczny obiad,
- z gniecionymi ziemniakami i mizerią – sycące danie, którym naje się cała rodzina,
- z makaronem – w tej wersji wrzuć ugotowany, odsączony makaron na patelnię i dokładnie wymieszaj z sosem, danie możesz dodatkowo oprószyć tartym parmezanem – ta wersja sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja,
- z kaszą gryczaną lub jaglaną – sos idealnie podbija smak zdrowych kasz, dorzuć do zestawu ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy,
- z kopytkami – kremowy sos idealnie pasuje do ziemniaczanych klusek, proponujemy obficie posypać danie drobno posiekanym szczypiorkiem i serwować z surówką z kiszonej kapusty,
- z plackami ziemniaczanymi – to wyjątkowo sycące połączenie zawsze się sprawdza,
- z pieczywem – wyjadaj z miski gorący sos i kawałki mięsa rwanymi kęsami bagietki lub bułki, to pomysł na szybką, komfortową kolację.