Placki zamiast chleba na diecie? Zmiksuj dwa składniki i jedz bez wyrzutów sumienia
Aż trudno uwierzyć, że przepis na ten pyszny placek jest tak prosty. To świetny zamiennik chleba, który można wykorzystać na wiele sposobów. Przepis przyda się, kiedy w domu zabraknie pieczywa. Wtedy wystarczy, że masz w lodówce dwa składniki: serek wiejski i jajka. Taki placek mogą z powodzeniem jeść osoby na dietach niskowęglowodanowych. Nie zawiera grama mąki, a jednocześnie jest pełen dającego sytość białka. To także dobra alternatywa dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć jedzenie tradycyjnego pieczywa. Albo po prostu: oryginalne i smaczne urozmaicenie codziennej diety.
Jak zrobić placek z serka wiejskiego i jajek?
Prościej się nie da: aby zrobić placek z serka wiejskiego, wystarczy zmiksować serek z jajkami i doprawić odrobiną soli. Potem już tylko trzeba wylać ciasto na blachę i upiec płaski placek.
Przepis jest banalny w swojej prostocie, ale warto pamiętać o jednej zasadzie: po upieczeniu ostudź placek dobrze i dopiero zdejmij z papieru. Gorący może się porwać i kleić. Kiedy wystygnie, powinien łatwo odejść.
Przepis: Placek z serka i jajek
Prosty zamiennik chleba.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 262
Składniki
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyZmiksuj serek i jajka na gładką masę, dopraw odrobiną soli.
- PieczenieWylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź łyżką lub szpatułką, tworząc duży placek (okrągły lub prostokątny). Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Placek z serka wiejskiego jest delikatny i elastyczny, można go zawijać z ulubionymi dodatkami niczym tortille. Nasza propozycja na zdrowy posiłek z takim zamiennikiem chleba, to placek z wędzonym łososiem, awokado i świeżym ogórkiem albo placek z pastą ze słonecznika i rukolą.
Inne pomysły na placek z serka wiejskiego i jajek
Do masy z serka i jajek można śmiało dodać składniki, które podkręcą jego smak. Mogą to być np. zioła suszone (oregano, zioła prowansalskie czy tymianek) lub świeże (drobno posiekany koperek lub natka pietruszki). Do serka można też dodać ulubione przyprawy, np. pieprz, płatki chili, kurkumę czy kminek. Świetnie się sprawdzą takie dodatki jak ziarenka sezamu, siemię lniane albo czarnuszka.