Siekasz jajka i dodajesz aromatyczną wędlinę. Prosta i pyszna pasta kanapkowa
Pastę jajeczną można zrobić na wiele sposobów, ale my dziś proponujemy jeden z najprostszych: to pasta jajeczna z szynką. To smarowidło doskonałe na śniadanie, ale nie tylko. Taka pasta może być farszem do wytrawnych babeczek, łódeczek z cykorii, wydrążonych pomidorków, roladek naleśnikowych czy innych przekąsek. Jej zalety to nie tylko smak, ale też łatwość i szybkość przygotowania.
Jak zrobić pastę jajeczną z szynką?
Do tej pasty jajecznej najlepiej sprawdzi się delikatna, dobrej jakości szynka, która nie zdominuje smaku jajek, lecz subtelnie go uzupełni. Może to być szynka gotowana wieprzowa, ale też dobrej jakości szynka konserwowa lub szynka drobiowa (świetnie komponuje się z jajkiem i majonezem). Jeśli lubisz wyraźniejsze nuty, możesz dodać szynkę wędzoną, która z kolei dobrze sprawdza, smakuje w towarzystwie musztardy, która także jest w naszym przepisie. Unikaj szynki mocno przetworzonej, z dużą ilością soli i konserwantów, bo pogorszy smak i konsystencję pasty.
Najlepiej jeśli szynka jest drobniutko pokrojona, ale można też, zetrzeć zarówno wędlinę, jak i jajka na tarce: wówczas pasta będzie miała bardziej kremową konsystencję. Chodzi o to, aby jajka i szynka równomiernie się połączyły, wówczas mięsny aromat będzie dobrze wyczuwalny.
Przepis: Pasta jajeczna z szynką
Pomysł na prostą pastę kanapkową.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 213 w każdej porcji
Składniki
- 4 ugotowane jajka
- 150 g szynki
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJajka i szynkę pokrój drobno lub zetrzyj na tarce.
- Robienie pastyDo jajek i szynki dodaj majonez i musztardę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Co można dodać do pasty jajecznej z szynką?
Pasta jajeczna z szynką to smarowidło, które za każdym razem może smakować i wyglądać inaczej. Do takiej pasty śmiało możesz dorzucać inne dodatki. Np. posiekany drobno szczypiorek lub koperek, pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę (to połączenie szczególnie polecamy), seler naciowy, ogórki kiszone, tarty żółty ser, groszek lub kukurydzę z puszki. Dodaj do pasty to, co lubisz, lub to, co akurat masz pod ręką.