Nie dodaję mąki ani skrobi do klusek. Z 3 składników robię danie, które zawsze znika z talerzy

Dodano:
Kluski ziemniaczane bez mąki Źródło: Shutterstock / graletta
Do moich kluseczek nie sypię żadnych zagęszczaczy. Łatwo z nimi przesadzić i konsystencja robi się gumowa. Wolę stary, w stu procentach naturalny przepis, który nigdy mnie nie zawodzi.

Gdy robię to danie, nie potrzeba wyszukanych dodatków, by najeść się ze smakiem. Okraszam je cebulą i rodzina pałaszuje każdą ilość. Polecam przepis na proste kluski ziemniaczane bez mąki i skrobi, które scalam samym jajkiem.

Jak zrobić kluski ziemniaczane bez mąki i skrobi?

Bazą są rozdrobnione kartofle – pół na pół ugotowane i surowe. Do tego wystarczy dołożyć sól oraz jajko i już można mieszać masę na pyszne i zdrowe kluski. Robię je z zagłębieniem albo bez niego. Wszystko zależy od moich kuchennych planów.

Jeżeli chcę polać je tłuszczem albo sosem, wciskam palcem środek. W tym zagłębieniu gromadzą się dodatki, dzięki czemu każdy kęs jest smaczniejszy. Kiedy natomiast gotuję ich więcej i chcę później obsmażać, formuję okrągłe kulki, które łatwo przekrawam na pół przed wrzuceniem na patelnię.

Kuchenny przyrząd, z którym potrawa wychodzi najlepiej, to praska do ziemniaków z małymi dziurkami. Zastępuje maszynkę do mielenia mięsa, którą po użyciu trzeba rozkładać i myć. Jest przy tym o niebo lepsza niż różne dedykowane tłuczki.

Minusem wszelkich klusek z surowymi kartoflami jest konieczność ich tarcia. Służą do tego najdrobniejsze oczka, które szarpią miąższ. Czynność wymaga siły i czasu, ale daje najlepszą konsystencję papki w porównaniu z niejednym urządzeniem elektrycznym. Aby chronić palce przed skaleczeniem, zakładam specjalną kuchenną rękawiczkę ochronną, którą trzymam na takie okazje.

Przepis: Kluski z ziemniaków z jajkiem

Mięciutkie kluseczki z samych kartofli bez dodatku mąki ani skrobi

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
28 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówUmyj i obierz bulwy, po czym ugotuj połowę w osolonym wrzątku. W tym czasie zetrzyj resztę na tarce ziemniaczanej, połóż na gęstym sitku i odciśnij nad miską. Odczekaj 10 minut, zlej płyn i dodaj osad do rozdrobnionej masy.
  2. Mieszanie masyPrzeciśnij gorące kartofle przez praskę, dodaj do nich te surowe i wymieszaj. Dopraw solą i wbij jajko. Dobrze wyrób składniki na jednolitą masę. Uformuj z niej niezbyt duże okrągłe kluski.
  3. Gotowanie klusekWrzucaj kluski do osolonej wrzącej wody i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ze smażoną cebulką.

Jak zrobić smażoną cebulkę do klusek ziemniaczanych?

Ugotowane kluski polewam wolno smażoną cebulką, którą karmelizuję bez przypalenia. Warzywo kroję w kostki albo półplasterki, po czym zalewam w patelni nieco większą ilością oleju, by mogły się w nim dusić. Włączam gaz, oprószam cebulę solą i podgrzewam na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po 15-25 minutach kawałki powinny być miękkie i rumiane, choć czas zależy od odmiany cebuli. Gdy używam tej cukrowej, robią się najkrócej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...