Soczysta pierś z kurczaka pod obłędną pierzynką. Znika ze stołu, zanim zdążę podać dodatki
Prosty przepis na pieczoną pierś kurczaka z serem to idealna propozycja na szybki obiad. Mięso nie wymaga długiej obróbki termicznej, wychodzi soczyste i delikatne, a chrupiąca, serowa pierzynka nadaje mu wyjątkowego smaku. To danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie i sprawdzi się doskonale, gdy masz mało czasu na gotowanie.
Jak przygotować pieczoną pierś kurczaka z serem?
Przygotowanie smakowitego dania z piersi kurczaka nie wymaga wiele czasu i wysiłku. Oczyszczone mięso obtaczam w roztopionym maśle klarowanym oraz przyprawach i odstawiam na 30 minut. Przed pieczeniem podlewam drób odrobiną bulionu oraz posypuję obficie serem. Do tego przepisu sprawdzi się każdy ser, który dobrze się topi np. gouda, cheddar, mozzarella, ementaler, a nawet camembert. Jeżeli chcesz podbić smak dania, to pomieszaj kilka rodzajów sera.
Piekę pierś kurczaka pod przykryciem przez 20 minut w wysokiej temperaturze, a następnie zmniejszam grzanie i dopiekam mięso i serową pierzynkę bez przykrycia.
Przepis: Pieczona pierś kurczaka pod serową pierzynką
Soczyste i aromatyczne danie na rodzinny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 405 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie piersi kurczaka
- 150 ml bulionu drobiowego
- 150 g startego sera żółtego
- sól i pieprz
Na marynatę:
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka umyj, osusz i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Porada: aby kurczak wyszedł jeszcze bardziej soczysty i aromatyczny, możesz nadziać go ulubionymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami i plastrami mozzarelli lub szpinakiem.
- MarynowanieW naczyniu, w którym będzie piekło się mięso, umieść roztopione masło klarowane, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i obtocz je w marynacie. Wstaw piersi kurczaka do lodówki na 30 minut.
- Przygotowanie do pieczeniaWyjmij mięso z lodówki, poczekaj, aż nieco się ogrzeje, ponownie obtocz w marynacie, podlej bulionem i posyp serem.
- PieczeniePiecz pod przykryciem w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni, odkryj potrawę i piecz 10 minut lub do miękkości mięsa.
Porada: jeżeli chcesz, żeby serowa pierzynka była bardzo chrupiąca, to na 5 minut przed końcem pieczenia włącz funkcję termoobiegu lub grillowania.
Jak podawać pieczoną pierś kurczaka z serem?
Pierś kurczaka pieczona z serem wybornie smakuje z różnymi dodatkami. Podaję ją m.in. z:
- ziemniakami z wody, obtoczonymi w maśle i posypanymi koperkiem,
- purée ziemniaczanym,
- purée z kalafiora,
- frytkami z cukinii,
- grillowanymi lub smażonymi plastrami bakłażana,
- pieczywem.
Do delikatnego mięsa drobiowego pod serową pierzynką pasują różne sosy np. sos śmietanowy z zielonym pieprzem, sos szpinakowy z serkiem mascarpone, sos śmietanowo-ziołowy oraz surówki i sałatki np. sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych, zielona sałata z sosem śmietanowym, surówka z marchewki, surówka z pora.