Wystarczy twaróg i kilka zdrowych dodatków. Pasta kanapkowa idealna na dobry początek dnia
Pasty kanapkowe nie wychodzą z mody i nic dziwnego. Nie ma lepszego sposobu na smaczny i zdrowy dodatek do pieczywa. To właśnie w paście można połączyć różne składniki, aby śniadanie stało się pełnowartościowym, cennym dla zdrowia posiłkiem. Taka jest ta pasta kanapkowa na bazie twarogu. Sekret to proste dodatki.
Jak zrobić pastę kanapkową z twarogu?
Wielu powie: skoro jest twaróg, to muszą być rzodkiewka i szczypiorek. My się też pod tym podpisujemy, ale do tego zestawu dorzucamy jeszcze ugotowane jajka. To połączenie wyjątkowo pożywne. Jaki twaróg wybrać do pasty? Tłusty i półtłusty będą bardziej kremowe. Jeśli sięgasz po twarożek chudy, dodaj nieco więcej jogurtu. Zresztą potraktuj ilość jogurtu w przepisie umownie: to on nadaje paście odpowiednią do smarowania konsystencję. Jeśli lubisz delikatniejsze, rzadsze pasty, dodaj więcej jogurtu. Może to być zarówno zwykły jogurt naturalny, jak i gęsty jogurt w stylu greckim.
Na koniec pastę wystarczy doprawić solą i pieprzem i od razu można nią smarować pieczywo. Doskonale smakuje z bagietką lub świeżymi, chrupiącymi bułkami.
Przepis: Pasta z twarogu
Pomysł na pastę kanapkową.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 177 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu
- 2 ugotowane jajka
- 8 rzodkiewek
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJajka i rzodkiewki pokrój drobno. Twarożek rozgnieć z jogurtem widelcem.
- Robienie pastyDo twarogu dodaj jajka, rzodkiewki i szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Inne pomysły na pastę z twarogu
Twaróg jest doskonałą bazą do past kanapkowych i zachęcamy do tworzenia własnych, pysznych kompozycji. Do twarogu można dodać inne warzywa, np. drobno pokrojoną kolorową paprykę, ogórka (pasuje zarówno świeży, jak i konserwowy czy kiszony) albo pomidorki koktajlowe. Do takich past doskonale pasują ryby, np. wędzona makrela albo tuńczyk z puszki. W każdej wersji nie żałuj zieleniny: czy to szczypiorku, czy to koperku, a może natki pietruszki lub kolendry. Do pasty kanapkowej z twarogu można również dodać ulubione pesto, które nada nie tylko smaku, ale i kremowej konsystencji.