Babcia gotowała taką zupę z selera. Dzięki jednemu trikowi smakuje lepiej niż każda jarzynowa
W moim domu zupy jemy prawie codziennie. Są lekkie i dostarczają dodatkową porcję warzyw, dzięki czemu wszyscy są zdrowsi. Wyjątkowo pyszną wersję robię na bazie selera. Nie wrzucam jednak wszystkich składników do jednego gara, tylko gotuję w specjalny sposób. Potrawa ma lekko kremową konsystencję i smakuje wybornie.
Jak zrobić zupę selerową?
By ją przyrządzić, najpierw gotuję seler w skórze. Do warzyw w bulionie dodaję go w postaci wiórków, a następnie podgrzewam krótko całość dla połączenia smaków. Na koniec zupę zabielam śmietanką.
Jeśli nie mam domowego rosołu, robię go z kostek bez glutaminianu sodu i podobnych składników. Czasem też doprawiam gotowe danie naturalną przyprawą maggi i rezygnuję z soli. Cebulę niekoniecznie smażę na klarowanym maśle, bo często biorę rafinowany olej rzepakowy.
Przepis: Zupa selerowa
Delikatna zupa warzywna z tartym korzeniem selera
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 169 w każdej porcji
Składniki
- 300 g selera (średnia sztuka)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 biała część małego pora
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 i 3/4 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie seleraWyszoruj selera i gotuj w osolonym wrzątku przez około 25 minut, aż zmięknie. Osącz go i ostudź, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Szykowanie składnikówW tym czasie pokrój marchewkę i pora na plasterki, pietruszkę potnij w kostki, a cebulę posiekaj.
- Gotowanie zupyPodsmaż na maśle cebulę z porem, a gdy się zeszkli, dodaj pietruszkę i marchewkę. Smaż chwilę, po czym dolej bulion i ugotuj warzywa na półmiękko. Dorzuć selera, gotuj jeszcze kilka minut i dopraw zupę do smaku. Wlej śmietanę i całość zagrzej.
Jak zrobić zupę krem z selera?
Chociaż moją wersję zupy można zblendować, nie będzie to krem z prawdziwego zdarzenia. Trzeba raczej ugotować ją z ziemniakami, które łagodzą smak potrawy i zapewniają odpowiednią gęstość. Dodaję je wraz z włoszczyzną, selerem i bulionem do podsmażonej cebuli, po czym gotuję do miękkości przez 20-30 minut. Na koniec blenduję całość na krem i dolewam mleko lub śmietanę, by zabielić danie.
Co można zrobić z selera korzeniowego?
To nie tylko baza bulionu do potraw i składnik smacznych zup. Z korzenia przygotowuję pyszne surówki, gotowany w bulionie kroję w plastry i zamieniam w kotlety, a kostki duszę i podaję na ciepło jako jarzynkę.
Z selera robię też znakomity pasztet. Kroję go na kawałki i duszę z innymi warzywami do miękkości, po czym przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Wolę ten sposób niż blendowanie, bo wypiek ma wtedy bogatszą konsystencję. W daniu uwzględniam też marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i ziemniaki, a całość spajają jajka.