Babcia gotowała taką zupę z selera. Dzięki jednemu trikowi smakuje lepiej niż każda jarzynowa

Dodano:
Zupa selerowa Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Kiedyś to dopiero były zupy. Jeden z takich przepisów przekazała mi babcia. Sama nigdy bym nie wpadła na to, by właśnie tak przygotować selerową. To całkiem łatwe, a danie jest tak pyszne, że ledwie starcza go dla wszystkich.

W moim domu zupy jemy prawie codziennie. Są lekkie i dostarczają dodatkową porcję warzyw, dzięki czemu wszyscy są zdrowsi. Wyjątkowo pyszną wersję robię na bazie selera. Nie wrzucam jednak wszystkich składników do jednego gara, tylko gotuję w specjalny sposób. Potrawa ma lekko kremową konsystencję i smakuje wybornie.

Jak zrobić zupę selerową?

By ją przyrządzić, najpierw gotuję seler w skórze. Do warzyw w bulionie dodaję go w postaci wiórków, a następnie podgrzewam krótko całość dla połączenia smaków. Na koniec zupę zabielam śmietanką.

Jeśli nie mam domowego rosołu, robię go z kostek bez glutaminianu sodu i podobnych składników. Czasem też doprawiam gotowe danie naturalną przyprawą maggi i rezygnuję z soli. Cebulę niekoniecznie smażę na klarowanym maśle, bo często biorę rafinowany olej rzepakowy.

Przepis: Zupa selerowa

Delikatna zupa warzywna z tartym korzeniem selera

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
169 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g selera (średnia sztuka)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 biała część małego pora
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 i 3/4 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie seleraWyszoruj selera i gotuj w osolonym wrzątku przez około 25 minut, aż zmięknie. Osącz go i ostudź, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Szykowanie składnikówW tym czasie pokrój marchewkę i pora na plasterki, pietruszkę potnij w kostki, a cebulę posiekaj.
  3. Gotowanie zupyPodsmaż na maśle cebulę z porem, a gdy się zeszkli, dodaj pietruszkę i marchewkę. Smaż chwilę, po czym dolej bulion i ugotuj warzywa na półmiękko. Dorzuć selera, gotuj jeszcze kilka minut i dopraw zupę do smaku. Wlej śmietanę i całość zagrzej.

Jak zrobić zupę krem z selera?

Chociaż moją wersję zupy można zblendować, nie będzie to krem z prawdziwego zdarzenia. Trzeba raczej ugotować ją z ziemniakami, które łagodzą smak potrawy i zapewniają odpowiednią gęstość. Dodaję je wraz z włoszczyzną, selerem i bulionem do podsmażonej cebuli, po czym gotuję do miękkości przez 20-30 minut. Na koniec blenduję całość na krem i dolewam mleko lub śmietanę, by zabielić danie.

Co można zrobić z selera korzeniowego?

To nie tylko baza bulionu do potraw i składnik smacznych zup. Z korzenia przygotowuję pyszne surówki, gotowany w bulionie kroję w plastry i zamieniam w kotlety, a kostki duszę i podaję na ciepło jako jarzynkę.

Z selera robię też znakomity pasztet. Kroję go na kawałki i duszę z innymi warzywami do miękkości, po czym przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Wolę ten sposób niż blendowanie, bo wypiek ma wtedy bogatszą konsystencję. W daniu uwzględniam też marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i ziemniaki, a całość spajają jajka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...