Bigos robię bez stania przy garach i długiego gotowania. Na Wszystkich Świętych sprawdza się idealnie

Dodano:
Bigos z mięsem
Na początku listopada, to czas z rodziną jest najważniejszy. Ten bigos możesz przygotować wcześniej i tylko odgrzać, gdy wrócicie z cmentarza. Smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.

Mój dziadek zawsze powtarzał, że 1 listopada nie jest dniem, by stać przy kuchni, tylko by wspominać bliskich. Właśnie dlatego robił bigos, który sam dochodził w piekarniku, podczas gdy dom pachniał suszonymi śliwkami i liściem laurowym. To danie jest sycące, pełne wspomnień i prawdziwego, domowego ciepła. Bigos pieczony ma jeszcze głębszy smak niż ten tradycyjny, a przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Jak przygotować sycący bigos w naczyniu żaroodpornym?

Sekret udanego bigosu pieczonego tkwi w odpowiednim doborze składników i cierpliwości. Dobre mięso i kapusta o zrównoważonym smaku tworzą podstawę, a suszone śliwki nadają głębi i lekkiej słodyczy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać, a majeranek złagodzi intensywność smaku i wprowadzi przyjemny aromat.

Największą różnicę robi jednak pieczenie w piekarniku. Powolne duszenie w naczyniu żaroodpornym sprawia, że bigos nabiera wyjątkowej koncentracji smaku i delikatnie się karmelizuje, co nadaje mu charakterystycznej głębi. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeśli wcześniej zamarynujesz mięso w odrobinie czerwonego wina lub sosu sojowego. Po upieczeniu warto odstawić bigos na noc.

Przepis: Bigos pieczony w piekarniku

Soczysty bigos z kapusty kiszonej i świeżej, pieczony w piekarniku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
676 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g kapusty kiszonej
  • 400 g świeżej kapusty białej
  • 400 g karkówki
  • 200 g boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPokrój boczek, karkówkę i kiełbasę w kostkę, a cebulę w piórka. Mięso podsmaż na patelni, aż się lekko zrumieni. Wymieszaj obie kapusty, dodaj pokrojone śliwki, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  2. Pieczenie bigosuPrzełóż wszystko do dużego naczynia żaroodpornego, zalej wodą, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 2,5 godziny.

Kiedy zostanie bigos, co z nim zrobić?

Nie wyrzucaj go! Bigos świetnie nadaje się do mrożenia, a także do wykorzystania w zupełnie nowych daniach. Oto kilka propozycji:

  • Krokiety z bigosem – zawijaj farsz w naleśniki, panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie smaż na złoty kolor.
  • Zapiekanka ziemniaczana z bigosem – układaj warstwy ziemniaków i bigosu, zalej masą jajeczno‑mleczną i zapiecz do zarumienienia.
  • Farsz do pierogów – drobno posiekaj bigos i wykorzystaj jako aromatyczne nadzienie.
  • Sos do kaszy gryczanej – podgrzej bigos z łyżką masła, dolej odrobinę bulionu i polej nim ugotowaną kaszę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...