Miksuję popularne ziarenka z oliwkami. Ta kremowa pasta znika z lodówki w jeden dzień

Dodano:
Pasta ze słonecznika i oliwek Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Bardziej pożywna niż tapenada, a tak samo pyszna pasta na chleb to tylko 10 minut roboty. Gdy wstawiam ją do lodówki, szybko nie ma po niej śladu. Sama podchodzę z kawałkami chleba i wyjadam smarowidło ze słoika.

Kocham oliwki nie tylko za smak, ale także za świetne działanie. To jeden z najzdrowszych gotowych dodatków, który zapewnia cenne antyoksydanty i wspiera jelita. Gdy tylko mogę, dorzucam je do sałatek i past kanapkowych. W tym przepisie łączę ten produkt z pestkami słonecznika, dzięki czemu smarowidło zapewnia białko oraz jeszcze więcej witaminy E i składników mineralnych. Jest tak dobre, że wciąż dorabiam więcej.

Jak zrobić pastę ze słonecznika i oliwek?

Najlepiej wybrać do niej prawdziwe czarne oliwki o bordowym lub brązowym kolorze. Jeśli są jak smoła, to zwykle efekt barwienia związkami żelaza. Mają specyficzny posmak i ubogi aromat, dlatego rzadko używam ich w kuchni.

Słonecznika nie podprażam na patelni, jak ma to miejsce w większości receptur. Choć zyskuje wtedy apetyczne nuty, staje się suchy i trudny do zmiksowania. Zamiast tego trzymam go krótko w gorącej wodzie, która zmiękcza nasiona i sprawia, że w paście są bardziej kremowe.

Do mojego smarowidła nie dorzucam kaparów ani anchois. Oliwki już same w sobie są bardzo słone, więc z tymi składnikami może nie wszystkim smakować. Zapewnia wtedy pokaźną dawkę sodu, którego nadmiaru wiele osób unika z powodów zdrowotnych.

Pastę doprawiam nie tylko oregano, bo często dodaję tymianek albo rozmaryn. Bywa też, że łączę te zioła albo wymieniam na natkę pietruszki. Gdy mam w domu przyprawę włoską z suszonymi pomidorami i czosnkiem bez soli, zastępuję nią wszystkie te składniki.

Przepis: Pasta ze słonecznika i oliwek

Pełne smaku smarowidło do pieczywa z czarnych oliwek z czosnkiem i oregano

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
197 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g łuskanych nasion słonecznika
  • 150 g czarnych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pestekZalej słonecznika gorącą wodą, by przykryła nasiona warstwą kilku centymetrów, po czym przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut.
  2. Miksowanie pastyOsącz i przepłucz pestki wodą. Czosnek przeciśnij przez praskę, a oliwki odcedź. Przełóż słonecznik do malaksera albo miski i zmiksuj jak najdokładniej, dolewając sok z cytryny. Dołóż oliwki i czosnek, po czym zblenduj na pastę. Na koniec dodaj oliwę, oregano i pieprz do smaku.

Pasta ze słonecznika, oliwek i suszonych pomidorów

Mam jeszcze inną ulubioną wersję tapenady ze słonecznikiem. Oprócz czarnych lub zielonych oliwek biorę do niej suszone pomidory ze słoika. Ponieważ niektóre rodzaje mają wysoką zawartość sodu, szukam w sklepie tych niesolonych. Jeśli są w oleju, dokładnie go odsączam, żeby móc dolać więcej zdrowszej oliwy. Do smarowidła dodaję standardowe składniki, choć najczęściej zamieniam suche zioła na natkę pietruszki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...