Miksuję popularne ziarenka z oliwkami. Ta kremowa pasta znika z lodówki w jeden dzień
Kocham oliwki nie tylko za smak, ale także za świetne działanie. To jeden z najzdrowszych gotowych dodatków, który zapewnia cenne antyoksydanty i wspiera jelita. Gdy tylko mogę, dorzucam je do sałatek i past kanapkowych. W tym przepisie łączę ten produkt z pestkami słonecznika, dzięki czemu smarowidło zapewnia białko oraz jeszcze więcej witaminy E i składników mineralnych. Jest tak dobre, że wciąż dorabiam więcej.
Jak zrobić pastę ze słonecznika i oliwek?
Najlepiej wybrać do niej prawdziwe czarne oliwki o bordowym lub brązowym kolorze. Jeśli są jak smoła, to zwykle efekt barwienia związkami żelaza. Mają specyficzny posmak i ubogi aromat, dlatego rzadko używam ich w kuchni.
Słonecznika nie podprażam na patelni, jak ma to miejsce w większości receptur. Choć zyskuje wtedy apetyczne nuty, staje się suchy i trudny do zmiksowania. Zamiast tego trzymam go krótko w gorącej wodzie, która zmiękcza nasiona i sprawia, że w paście są bardziej kremowe.
Do mojego smarowidła nie dorzucam kaparów ani anchois. Oliwki już same w sobie są bardzo słone, więc z tymi składnikami może nie wszystkim smakować. Zapewnia wtedy pokaźną dawkę sodu, którego nadmiaru wiele osób unika z powodów zdrowotnych.
Pastę doprawiam nie tylko oregano, bo często dodaję tymianek albo rozmaryn. Bywa też, że łączę te zioła albo wymieniam na natkę pietruszki. Gdy mam w domu przyprawę włoską z suszonymi pomidorami i czosnkiem bez soli, zastępuję nią wszystkie te składniki.
Przepis: Pasta ze słonecznika i oliwek
Pełne smaku smarowidło do pieczywa z czarnych oliwek z czosnkiem i oregano
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 197 w każdej porcji
Składniki
- 100 g łuskanych nasion słonecznika
- 150 g czarnych oliwek bez pestek
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie pestekZalej słonecznika gorącą wodą, by przykryła nasiona warstwą kilku centymetrów, po czym przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut.
- Miksowanie pastyOsącz i przepłucz pestki wodą. Czosnek przeciśnij przez praskę, a oliwki odcedź. Przełóż słonecznik do malaksera albo miski i zmiksuj jak najdokładniej, dolewając sok z cytryny. Dołóż oliwki i czosnek, po czym zblenduj na pastę. Na koniec dodaj oliwę, oregano i pieprz do smaku.
Pasta ze słonecznika, oliwek i suszonych pomidorów
Mam jeszcze inną ulubioną wersję tapenady ze słonecznikiem. Oprócz czarnych lub zielonych oliwek biorę do niej suszone pomidory ze słoika. Ponieważ niektóre rodzaje mają wysoką zawartość sodu, szukam w sklepie tych niesolonych. Jeśli są w oleju, dokładnie go odsączam, żeby móc dolać więcej zdrowszej oliwy. Do smarowidła dodaję standardowe składniki, choć najczęściej zamieniam suche zioła na natkę pietruszki.