Ten trik kucharzy odmienił moje purée. Gdy dodałam ten składnik, ziemniaki stały się jak chmurka
Ziemniaki puszyste jak chmurka, ale z pazurkiem – taki dodatek do posiłku podbija smak każdego dania. Kremowe purée z kartofli można łączyć z różnymi składnikami, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z chrzanem.
Jak zrobić purée ziemniaczane z chrzanem?
Gdy chcę przygotować ten mus, biorę ziemniaki typu B albo C, które obieram i gotuję. Do ich ubicia używam dedykowanego perforowanego tłuczka. Choć można posłużyć się praską albo maszynką do mięsa, trwa to dłużej i sprawia, że kartofle stygną. Nie sięgam też po blender, bo łatwo zamienić masę w gumowatą papkę.
Do ziemniaków dorzucam sprawdzone składniki. Rezygnuję z tłustej śmietany, bo chcę, żeby danie było lżejsze. Jeśli chodzi o chrzan, wybieram produkt bez zbędnych dodatków. W jego składzie oprócz tartego korzenia jest tylko cukier, kwas cytrynowy, woda, olej i sól. Taki sos jest bardziej wyrazisty w smaku, dzięki czemu purée jest jeszcze lepsze.
Przepis: Purée ziemniaczane z chrzanem
Kremowe tłuczone ziemniaki z aromatyczną chrzanową nutą
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 191 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki chrzanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówKartofle obierz i pokrój na kawałki o podobnych rozmiarach. Ugotuj je do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Odcedź je i odparuj przez minutę na wyłączonym palniku.
- Przygotowanie sosuRozpuść masło w ciepłym mleku, dosyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
- Robienie puréeUtłucz ziemniaki na gładką masę, dodaj sos oraz chrzan i połącz składniki drewnianą łyżką, aż powstanie kremowy mus.
Co można dodać do purée ziemniaczanego?
Ubijanie kartofli to sposób, by połączyć je ze smakowitymi dodatkami. Jeśli chodzi o ich wybór, wyobraźnia nie ma granic. Oprócz śmietany 18% tłuszczu albo kremówki zamiast mleka (i często też w miejsce masła) do masy dorzuca się rozmaite warzywa, przyprawy czy ser.
Do purée pasują między innymi:
- jogurt naturalny i/lub majonez,
- musztarda gładka albo ziarnista,
- oliwa truflowa, czosnkowa lub chili,
- świeże zioła, takie jak koperek, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia,
- zioła suszone, między innymi tymianek, rozmaryn czy majeranek,
- surowy albo pieczony czosnek,
- podsmażona albo prażona cebula,
- ugotowana marchewka albo zielony groszek,
- gotowane lub pieczone warzywa, między innymi dynia, bataty, seler, buraki, brokuł czy kalafior,
- miękkie awokado,
- biała fasola,
- starty żółty ser albo parmezan,
- ser solankowy taki jak feta,
- twaróg naturalny i wędzony,
- miękkie tofu,
- podsmażony boczek.