Ten trik kucharzy odmienił moje purée. Gdy dodałam ten składnik, ziemniaki stały się jak chmurka

Dodano:
Purée z ziemniaków Źródło: Shutterstock / Johannes Ziegler Photo
Ten patent szefów kuchni przećwiczyłam na swojej rodzinie. Gdy ubijam ziemniaki z tym składnikiem, są po prostu zjawiskowe. Purée do obiadu nie robię już w inny sposób, a domownicy tylko się cieszą.

Ziemniaki puszyste jak chmurka, ale z pazurkiem – taki dodatek do posiłku podbija smak każdego dania. Kremowe purée z kartofli można łączyć z różnymi składnikami, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z chrzanem.

Jak zrobić purée ziemniaczane z chrzanem?

Gdy chcę przygotować ten mus, biorę ziemniaki typu B albo C, które obieram i gotuję. Do ich ubicia używam dedykowanego perforowanego tłuczka. Choć można posłużyć się praską albo maszynką do mięsa, trwa to dłużej i sprawia, że kartofle stygną. Nie sięgam też po blender, bo łatwo zamienić masę w gumowatą papkę.

Do ziemniaków dorzucam sprawdzone składniki. Rezygnuję z tłustej śmietany, bo chcę, żeby danie było lżejsze. Jeśli chodzi o chrzan, wybieram produkt bez zbędnych dodatków. W jego składzie oprócz tartego korzenia jest tylko cukier, kwas cytrynowy, woda, olej i sól. Taki sos jest bardziej wyrazisty w smaku, dzięki czemu purée jest jeszcze lepsze.

Przepis: Purée ziemniaczane z chrzanem

Kremowe tłuczone ziemniaki z aromatyczną chrzanową nutą

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
191 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówKartofle obierz i pokrój na kawałki o podobnych rozmiarach. Ugotuj je do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Odcedź je i odparuj przez minutę na wyłączonym palniku.
  2. Przygotowanie sosuRozpuść masło w ciepłym mleku, dosyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
  3. Robienie puréeUtłucz ziemniaki na gładką masę, dodaj sos oraz chrzan i połącz składniki drewnianą łyżką, aż powstanie kremowy mus.

Co można dodać do purée ziemniaczanego?

Ubijanie kartofli to sposób, by połączyć je ze smakowitymi dodatkami. Jeśli chodzi o ich wybór, wyobraźnia nie ma granic. Oprócz śmietany 18% tłuszczu albo kremówki zamiast mleka (i często też w miejsce masła) do masy dorzuca się rozmaite warzywa, przyprawy czy ser.

Do purée pasują między innymi:

  • jogurt naturalny i/lub majonez,
  • musztarda gładka albo ziarnista,
  • oliwa truflowa, czosnkowa lub chili,
  • świeże zioła, takie jak koperek, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia,
  • zioła suszone, między innymi tymianek, rozmaryn czy majeranek,
  • surowy albo pieczony czosnek,
  • podsmażona albo prażona cebula,
  • ugotowana marchewka albo zielony groszek,
  • gotowane lub pieczone warzywa, między innymi dynia, bataty, seler, buraki, brokuł czy kalafior,
  • miękkie awokado,
  • biała fasola,
  • starty żółty ser albo parmezan,
  • ser solankowy taki jak feta,
  • twaróg naturalny i wędzony,
  • miękkie tofu,
  • podsmażony boczek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...