Surówka z pekinki z tym owocem to mistrzostwo świata. Rodzina prosi mnie o nią co tydzień
Uwielbiam połączenie czosnku z imbirem, a w tej surówce z pomarańczami sprawdza się nadzwyczaj dobrze. Gdy dodaję te składniki, zwykłe warzywa smakują jak z dobrego lokalu. Choć danie często serwuję na rodzinnych zlotach, posiłkiem z takim dodatkiem nie wstydzę się podjąć nawet najlepszych gości.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pomarańczy?
To nic skomplikowanego. Mieszam tylko poszatkowaną pekinkę ze startą marchewką i miąższem pomarańczy. Choć wyfiletowanie cząstek owocu to dość żmudne zajęcie, efekt wynagradza cały trud. Potem wystarczy polać warzywa dressingiem, by całość nabrała rumieńców.
Żeby było najsmaczniej, w sosie używam świeżych przypraw. Smak tej orientalnej kompozycji można wzmocnić jasnym olejem sezamowym, ale zazwyczaj używam neutralnego oleju kuchennego (np. rzepakowego). Jeśli ktoś lubi, może użyć oliwy z oliwek.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy
Pyszny dodatek do mięsa i ryb z chrupiącej świeżej kapusty z cytrusową nutą
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka kapusty pekińskiej (około 0,7 kg)
- 1 średnia marchewka
- 2 małe pomarańcze
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 mały kawałek świeżego imbiru
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPoszatkuj kapustę i zetrzyj grubo marchewkę. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki i zdejmij z każdej skórkę, zachowując sok.
- Mieszanie sosuObierz imbir i zetrzyj na tarce o drobnym oczku. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz te składniki z olejem, sokiem z pomarańczy i cytryny, sosem sojowym oraz natką pietruszki.
- Przygotowanie sałatkiWrzuć warzywa i fileciki z owoców do jednej miski i polej sosem. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Z czym połączyć kapustę pekińską w surówce?
Delikatny, lekko słodki smak tej kapusty sprawia, że dobrze łączy się z różnymi warzywami i owocami. Można zestawiać je w różnych kompozycjach według uznania. Oprócz marchewki i cebuli do najczęściej używanych składników należą:
- świeży lub kiszony ogórek,
- pomidory,
- surowa cukinia,
- kolorowa papryka,
- seler naciowy,
- por,
- szczypiorek,
- kukurydza konserwowa,
- groszek z puszki,
- ugotowana fasolka szparagowa,
- rzodkiewka,
- jabłko,
- świeży lub puszkowany ananas,
- mandarynki,
- winogrona bez pestek
- pestki granatu,
- suszona żurawina,
- rodzynki.
Do surówki z pekinki pasują ponadto bardziej treściwe dodatki, takie jak ser feta albo kozi, jajka ugotowane na twardo, kostki pieczonego kurczaka albo szynki czy kawałki tuńczyka z puszki. Całość można wymieszać z prostym winegretem albo sosem przygotowanym z majonezu i jogurtu greckiego.