Leniwe robię bez grama sera. Ten smak dzieciństwa w lekkiej wersji rozpływa się w ustach
Zawsze uwielbiałam te pyszne i miękkie kluseczki, ale niestety musiałam wykluczyć z diety twaróg. Wciąż zajadam się przysmakiem z dziecięcych lat, ale w ulepszonej wersji. Choć moje pierogi nie zawierają białego sera, wciąż są delikatne i smakowite. Gdy podaję je do obiadu albo na deser, posiłek zawsze jest udany.
Czy leniwe są z serem?
Kluski leniwe albo inaczej leniwe pierogi, to szybka i prosta wersja pierogów z białym serem. Składają się z gotowanych ziemniaków i twarogu z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkiem. Możne też pominąć twaróg. Większość osób zastępuje go jogurtem greckim, ale nie o to do końca chodzi. Gdy ktoś całkiem wyklucza nabiał, chciałby ominąć takie składniki. To jak najbardziej możliwe i naprawdę działa.
Jak zrobić pierogi leniwe bez sera białego?
Moje roślinne leniwe przygotowuję na bazie „sera” sojowego tofu, który dostarcza dwa razy mniej kalorii niż twaróg i 2-4 razy mniej tłuszczu. Najczęściej mam w domu najbardziej popularny, klasyczny rodzaj o średniej zawartości wody. Żeby tofu bardziej przypominało twaróg, zakwaszam je sokiem z cytryny lub octem. Do masy dodaję normalnie mąkę pszenną, ale czasem używam tylko tej ziemniaczanej zamiast kartofli. W recepturze rezygnuję nie tylko z sera, ale też z jajka.
Gdy natomiast robię leniwe z aksamitnego tofu, które jest sprzedawane w kartonikach jak ser feta, wychodzą wyjątkowo delikatne. Wtedy rezygnuję z ziemniaków i zastępuję cytrynę mocniejszym octem spirytusowym, żeby nie rozwadniać ciasta. Dosypuję też nieco więcej mąki pszennej.
Przepis: Pierogi leniwe z tofu
Mięciutkie kluseczki ziemniaczane z serkiem sojowym zamiast twarogu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 360 g naturalnego tofu (dwie małe kostki lub niecała duża)
- 1 średnia cytryna
- 1 i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziemniakówObierz ziemniaki i ugotuj w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Odcedź i odparuj, by miały jak najmniej wilgoci. Gdy przestygną, przeciśnij je przez praskę albo zmiel w maszynce do mięsa.
- Przygotowanie ciastaPołam tofu i zblenduj na gładką masę z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj ją do ziemniaków i wymieszaj. Wyrównaj wierzch i zaznacz nożem krzyż. Wyjmij jedną czwartą część masy i wsyp w to miejsce taką samą objętość mąki ziemniaczanej. Dodaj wyjętą ćwiartkę i wyrób zwarte, lekko wilgotne ciasto.
- Gotowanie kluseczekZ kawałków ciasta roluj na blacie cienkie wałeczki, spłaszczaj je i krój na małe kawałki. Wrzucaj partiami do dużej ilości osolonej wrzącej wody i gotuj przez 1-2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Pierogi leniwe bez sera, jajka i ziemniaków
Taką wersję można przygotować na bazie kaszy jaglanej. Masę miksuję ze 150 g ugotowanych ziaren i 100 g naturalnego tofu. Dodaję po 1/4 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej oraz sól, po czym wyrabiam ciasto i robię z niego kluseczki w zwyczajowy sposób.