Te mięciutkie kluseczki mogę jeść codziennie. Sekret to dwa smaczne dodatki

Dodano:
Dyniowe gnocchi Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Mają piękny kolor, są mięciutkie i pyszne. Charakterystyczny kształt sprawia, że doskonale smakują czy to z roztopionym masełkiem, czy to z sosami.

Dyniowe gnocchi, czyli włoskie kopytka z dodatkiem dyni to mój hit jesieni. Przepis podpatrzyłam kilka lat temu u znajomego kucharza – Leszka Wodnickiego, finalisty programu MasterChef. Po lekkiej modyfikacji (on do swoich gnocchi dodawał m.in. aromatyczne trufle) mam rewelacyjną, prostą recepturę, do której co roku w sezonie dyniowym z chęcią wracam. Zawsze robię te kluseczki z podwójnej porcji, aby wystarczyło na dłużej.

Jak zrobić dyniowe gnocchi?

Aby zrobić dyniowe gnocchi, potrzebujesz mieć ugotowane ziemniaki i upieczoną dynię. Te składniki warto przygotować sobie wcześniej. Do tego przepisu idealna będzie dynia hokkaido, którą można jeść razem ze skórką: połóż plastry dyni na blasze, skrop odrobiną oliwy i piecz do miękkości. Potem rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na gładkie purée – w takiej formie dodaj do ciasta na gnocchi.

Dynia podkręca smak i dodaje koloru, ale ważnym składnikiem jest tu też parmezan. Aromatyczny ser sprawia, że kluski nie są mdłe i smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków.

Aby uformować charakterystyczne kluseczki z wgłębieniami, nie trzeba mieć specjalnej foremki do gnocchi. Wystarczą ręce i widelec do robienia charakterystycznych wgnieceń. To w nich potem zbiera się sos czy roztopione masło.

Przepis: Dyniowe gnocchi

Pyszne kluski z dynią.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
257 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g upieczonej dyni
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta
    W misce zagnieć przetarte przez praskę ziemniaki z pieczoną dynią, dodaj tarty parmezan, mąkę i jajko. Dopraw pieprzem i solą.
  2. Formowanie i gotowanie gnocchi
    Wyłóż ciasto na stolnicę lekko posypana mąką. Formuj wałki i krój na małe kawałki (jak kopytka). W dłoniach formuj z nich owalny kształt, a na ich powierzchni rób wgłębienia widelcem. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody i wyławiaj, jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Jak podawać dyniowe gnocchi?

Kiedy jadłam te kluseczki u Leszka Wodnickiego, zaserwował je z masłem szałwiowym: wrzucił na patelnię masło, kilka świeżych listków szałwii i smażył wszystko razem chwilę, a potem dorzucił na patelnię gnocchi – i przyznam, że nie znam lepszego sposobu podania tych kopytek.

Ale gnocchi dyniowe można serwować również z sosami. Świetnie sprawdzą się kremowe sosy na bazie śmietany, np. sos borowikowy czy serowy. Gnocchi dobrze smakują także z zielonym pesto bazyliowym lub pietruszkowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...