Te mięciutkie kluseczki mogę jeść codziennie. Sekret to dwa smaczne dodatki
Dyniowe gnocchi, czyli włoskie kopytka z dodatkiem dyni to mój hit jesieni. Przepis podpatrzyłam kilka lat temu u znajomego kucharza – Leszka Wodnickiego, finalisty programu MasterChef. Po lekkiej modyfikacji (on do swoich gnocchi dodawał m.in. aromatyczne trufle) mam rewelacyjną, prostą recepturę, do której co roku w sezonie dyniowym z chęcią wracam. Zawsze robię te kluseczki z podwójnej porcji, aby wystarczyło na dłużej.
Jak zrobić dyniowe gnocchi?
Aby zrobić dyniowe gnocchi, potrzebujesz mieć ugotowane ziemniaki i upieczoną dynię. Te składniki warto przygotować sobie wcześniej. Do tego przepisu idealna będzie dynia hokkaido, którą można jeść razem ze skórką: połóż plastry dyni na blasze, skrop odrobiną oliwy i piecz do miękkości. Potem rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na gładkie purée – w takiej formie dodaj do ciasta na gnocchi.
Dynia podkręca smak i dodaje koloru, ale ważnym składnikiem jest tu też parmezan. Aromatyczny ser sprawia, że kluski nie są mdłe i smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków.
Aby uformować charakterystyczne kluseczki z wgłębieniami, nie trzeba mieć specjalnej foremki do gnocchi. Wystarczą ręce i widelec do robienia charakterystycznych wgnieceń. To w nich potem zbiera się sos czy roztopione masło.
Przepis: Dyniowe gnocchi
Pyszne kluski z dynią.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 257 w każdej porcji
Składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g upieczonej dyni
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 25 g parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta
- Formowanie i gotowanie gnocchi
Jak podawać dyniowe gnocchi?
Kiedy jadłam te kluseczki u Leszka Wodnickiego, zaserwował je z masłem szałwiowym: wrzucił na patelnię masło, kilka świeżych listków szałwii i smażył wszystko razem chwilę, a potem dorzucił na patelnię gnocchi – i przyznam, że nie znam lepszego sposobu podania tych kopytek.
Ale gnocchi dyniowe można serwować również z sosami. Świetnie sprawdzą się kremowe sosy na bazie śmietany, np. sos borowikowy czy serowy. Gnocchi dobrze smakują także z zielonym pesto bazyliowym lub pietruszkowym.