Kurczaka z warzywami piekę pod pierzynką. Jeden dodatek sprawia, że smakuje obłędnie

Dodano:
Zapiekanka z kurczaka z dynią Źródło: Shutterstock / minadezhda
Kurczak z warzywami to u nas częsty obiad. Gdy przyrządzam go w piekarniku, wszyscy czekają na serową pierzynkę. Mięso, które marynuję z sekretnym dodatkiem, też zachwyca smakiem. Poznaj prosty przepis na obłędną zapiekankę.

Gdy mam ochotę na specjalną zapiekankę z mięsem drobiowym, robię ją z kremowym sosem z dyni, marchewki i cebuli. Dzięki tym dodatkom danie jest lżejsze i pełne smaku. Genialny smak sosu pochodzi on nie tylko z warzyw i przypraw, ale także z prostego produktu ze słoika.

Jak zrobić zapiekankę z kurczaka z dynią?

Moja zapiekanka jest tak dobra, bo marynuję kurczaka w musztardzie Dijon. Dorzucam ją też do śmietany z serem, którą zalewam mięso i warzywa zapieczone wstępnie w bulionie. Całość zasypuję serem i trzymam w piekarniku, aż zyska smakowity złocisty kolor.

Gdy sięgam po musztardę z nowego słoika, zawsze jej próbuję. Nawet poszczególne partie jednego produktu różnią się ostrością i przeważnie są bardzo słone. Warto więc sprawdzić smak, by ewentualnie zmienić dawkę w przepisie albo zmniejszyć dodatek soli.

Przepis: Zapiekanka z kurczaka z dynią

Pieczone mięso drobiowe w kremowym sosie serowym z kawałkami dyni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
342 w każdej porcji

Składniki

  • 0,75 kg filetów z kurczaka
  • 0,75 kg miąższu dyni
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie kurczakaPokrój kurczaka na kawałki, nasmaruj łyżką musztardy, lekko osól i posyp pieprzem. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na około godzinę.
  2. Pieczenie warzywPokrój dynię w kostki, cebulę posiekaj, a marchewkę potnij na plasterki i mniejsze kawałki. Zalej warzywa bulionem, dopraw do smaku, dodaj pestki dyni i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
  3. Przygotowanie sosuZagrzej śmietanę i zanim zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i dodaj gałkę muszkatołową, połowę sera oraz pozostałą musztardę. Połącz składniki, aż powstanie gładki sos, po czym dodaj do niego natkę.
  4. Robienie zapiekankiOsącz kurczaka z marynaty i podsmaż na oleju przez kilka minut, a gdy mocno się zrumieni, dołóż go do warzyw i zalej sosem śmietanowym. Posyp z wierzchu resztą sera i trzymaj w piekarniku jeszcze około 15 minut, aż się przypiecze.

Czym najlepiej zalać zapiekankę?

W najprostszej wersji danie można zapiekać z sosem pomidorowym, ale nic nie smakuje tak dobrze, jak biały sos serowy. Można przygotować go jak w przepisie z tłustej śmietany i tartego sera.

Gdy jednak chcę, by masa była lżejsza, biorę dużą łyżkę masła i podgrzewam na nim 2 płaskie łyżki mąki. Łączę składniki, a następnie zalewam pełną szklanką mleka i wyłączam gaz. Dodaję 2 łyżki śmietany i 50 g żółtego sera, po czym doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Robię też jeszcze inną wersję ze śmietaną 12 lub 18% tłuszczu i jajkami. Na 200 ml biorę całą sztukę lub dwa żółtka. Mieszam i doprawiam w zwyczajowy sposób.

Jaki ser do zapiekanki z kurczakiem?

W tym daniu można użyć każdego rodzaju żółtego sera, choć najczęściej poleca się goudę, edama, ementalera, radamera czy wędzoną mozzarellę. Bardziej wyrazisty w smaku będzie cheddar i parmezan. Ten ostatni jest dość suchy, dobrze więc połączyć go ze śmietaną, a wierzch dania posypywać wtedy, gdy składniki są przykryte sosem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...