Do masy na ciasteczka dodaję nieoczywisty składnik. Wypieki są jeszcze pyszniejsze i zdrowsze

Dodano:
Ciastka owsiane z marchewką Źródło: Shutterstock / Alexandra Anschiz
Z tym dodatkiem moje ciasteczka owsiane są miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Podjadam je do kawy i częstuję nimi gości. Nikt się nawet nie domyśla, że robię je z warzywem i to w zaledwie 20 minut. Na pytania nie ma czasu, bo wypieki znikają jeden po drugim.

Gdy nie mogę wytrzymać bez słodkiej przekąski, wolę zrobić ją w domu niż kupować. Staram się używać mniej cukru, a do deserów przemycam owoce i warzywa. Moje ulubione dodatki to purée z dyni i mus jabłkowy, ale w tym przepisie sięgam po tartą marchewkę.

Warzywo ma słodki smak i żywy kolor, który poprawia wygląd wypieków, ale też sporo wilgoci dla ich lepszej konsystencji. Zapewnia także porcję błonnika i antyoksydantów, które wspierają trawienie i odporność. Obok płatków owsianych i przypraw to najzdrowszy składnik ciasteczek.

Jak zrobić ciasteczka owsiane z marchewką?

Do ich przygotowania biorę grube płatki owsiane. To najbardziej naturalna postać tego produktu, która buduje strukturę wypieków. W recepturze jest również rozdrobniona marchewka, mąka pszenna, masło i jajka, a ponadto dodatki smakowe.

Oprócz ekstraktu waniliowego do masy używam zestawu korzennych przypraw, które idealnie podkręcają smak marchwi. Gdy nie mam ich w domu, biorę cukier waniliowy i gotową mieszankę przypraw do piernika. Sprawdzam jednak, czy na pierwszym miejscu nie jest w niej cukier, bo wtedy zmniejszam jego dawkę do ciasta.

Przepis: Ciasteczka owsiane z marchewką

Smakowite ciastka z płatkami owsianymi i nutą korzennych przypraw

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
18
Liczba kalorii
139 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki grubych płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • po 1 szczypcie mielonych przypraw – cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówPołącz płatki z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą oraz przyprawami. Osobno wymieszaj wystudzone masło z marchewką, jajkami i ekstraktem waniliowym.
  2. Robienie masyWymieszaj dokładnie suche i mokre składniki, po czym przykryj miskę i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  3. PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż łyżką okrągłe porcje ciasta na pergamin umieszczony w blaszce do pieczenia, zachowując około 5 cm odstępu. Piecz 8-10 minut, aż brzegi ciastek się zarumienią.

Jakie dodatki można dodać do ciasteczek owsianych?

Do najlepszych dodatków należą bakalie. Z orzechów i nasion szczególnie nadają się te laskowe, nerkowe i ziemne, a także migdały, pestki dyni i słonecznika, niełuskany sezam oraz wiórki kokosowe. Do masy można dorzucić całe sztuki, kawałki albo pastę, np. masło orzechowe.

Do wypieków często dorzucam też suszone owoce, zwłaszcza rodzynki, żurawinę, morwy czy połamane plasterki bananów. Inne opcje to kawałki śliwek, moreli, daktyli bądź fig.

Świetnie smakują ponadto ciasteczka owsiane z kakao lub czekoladą w postaci kropelek albo posiekanych kostek. Aromat wypieków podkręci otarta skórka cytryny i pomarańczy, jak również ta kandyzowana.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...