Orzeszki w obłędnej skorupce jak za PRL. W 15 minut robię je w domu i znów chrupię bez końca
Obok kamyczków, czyli orzechów ziemnych w kolorowych cukrowych skorupkach, w czasach PRL ogromnym wzięciem cieszyły się arachidy w karmelu. Choć wciąż można kupić je w sklepie, to już nie to samo. Gdy tylko mam w domu naturalne fistaszki, przygotowuję z nich ten klasyczny przysmak.
Jak uprażyć orzeszki ziemne w karmelu?
Przekąskę robię z niesolonych orzechów arachidowych, które prażę z cukrem do momentu powstania karmelu. Mój przepis różni się od popularnych receptur, w których są one praktycznie surowe, a jedynie pokryte słodką otoczką. Dzięki specjalnemu przygotowaniu zyskują wyjątkowy smak, którego nie da się porównać z niczym innym. Ponieważ nie chodzi mi o to, by fistaszki były posklejane, poświęcam nieco czasu na ich rozdzielenie. Pomaga mi w tym trik z cukrem pudrem, którym posypuję tężejącą masę.
Podczas robienia tej przekąski bardzo uważam, żeby się nie poparzyć. Karmel rozgrzewa się nawet do 180 stopni i łatwo o wypadek. Dlatego mieszam go ostrożnie, a orzeszków próbuję dopiero wtedy, gdy ostygną.
Przepis: Orzeszki ziemne w karmelu
Chrupiąca przekąska z arachidów smakuje jak z PRL-u
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 285 w każdej porcji
Składniki
- 250 g orzeszków ziemnych bez dodatków
- 100 g białego cukru
- 30 g masła
- 100 ml wody
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Podgrzewanie składnikówUmieść na patelni orzechy, cukier, masło w kawałkach i wodę. Podgrzewaj na dużym ogniu, przez cały czas mieszając, aż zacznie powstawać syrop.
- PrażeniePodgrzewaj dalej, aż cukier zacznie karmelizować, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Wtedy zmniejsz ogień i grzej, mieszając, aż karmel stanie się złoty, a orzechy będą przyjemnie pachnieć. Dodaj sól i mieszaj jeszcze przez około minutę na najmniejszym ogniu, aż karmel ściemnieje, ale nie przypali się.
- Rozdzielanie orzechówSzybko zsuń orzechy na przygotowany pergamin i porozdzielaj natłuszczoną łyżką. Wciąż bardzo ciepłe posyp cukrem pudrem i dokładnie w nim obtocz.
Jak zrobić orzeszki w karmelu?
To bardzo łatwe i zabiera jedynie 5 minut. Wystarczy rozpuścić na patelni sam cukier, nie mieszając go. Gdy zacznie ciemnieć, należy zmniejszyć ogień, wrzucić dowolne orzechy, pokryć masą, a następnie wyłożyć je na pergamin do ostygnięcia. W ten sposób warto przygotować rodzaje, które nie lubią silnego ogrzewania, na przykład włoskie czy piniowe.
W karmelu można obtaczać także orzechy podprażone przez kilka minut na suchej patelni. Alternatywnym rozwiązaniem jest upieczenie ich w temperaturze 180 stopni przez co najmniej 8-10 minut. Ja wolę jednak dać im więcej czasu w chłodniejszym piekarniku, na przykład 40 minut w stu stopniach. Gdy się zrumienią, studzę je na kratce przykrytej pergaminem.