W tych kopytkach nie ma ani jednego jajka. Wychodzą mięciutkie, sprężyste i pyszne jak klasyczne
Te kluski bardzo mnie zaskoczyły. Myślałam, że jem zwykłe kopytka, tymczasem receptura cioci nie zawiera wcale jajek. Odkąd zdradziła mi składniki i proporcje, z jej sposobu korzystam stale i wciąż nie mam dość.
Jak zrobić kopytka bez jajek?
Do tego dania najlepsze są mączyste ziemniaki, czyli typu kulinarnego C. Wysoka zawartość skrobi sprawia, że kluski są zwarte i sprężyste. Przygotowanie masy wymaga tylko ugotowania kartofli i wymieszania składników, a formowanie kopytek to już czysta przyjemność.
Przepis: Kopytka bez jajek
Miękkie i całkowicie roślinne kluseczki ziemniaczane
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaObierz ziemniaki, pokrój w kostkę, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości, po czym odcedź i odstaw, by ostygły. Wtedy przepuść je przez praskę, połącz z obiema mąkami oraz solą i wyrób masę na gładkie ciasto.
- Robienie kopytekPodziel ciasto na kilka równych części, uformuj z każdej walec o średnicy około 3 cm, po czym spłaszcz go i pokrój ukośnie w podłużne kluski. Wrzucaj je do dużego garnka z osoloną wodą i gotuj kilka minut. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze przez około 2 minuty i wyjmuj cedzakiem na talerz.
Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?
Kluseczki w kształcie kopytek można zrobić z masy niezawierającej kartofli ani też jajka. Składa się z ugotowanej kaszy jaglanej, którą trzeba zmiksować na krem i zagęścić mąką. Na 300 g suchej kaszy przypada po około 110 g mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Ciasto trzeba doprawić i już można wałkować i ciąć kopytka.
Co najlepiej pasuje do kopytek?
To uniwersalny dodatek do obiadu, który pasuje do wielu dań z mięsa i warzyw, zwłaszcza w sosie. Można jeść je również z samą okrasą, np. z masła, z bułki tartej z masłem, smażonej cebuli lub skwarek. A także podać na słodko, z cukrem i śmietaną albo twarogiem. Ja najczęściej łączę kopytka z takimi potrawami, jak:
- pierś kurczaka w sosie pieczarkowym,
- kotleciki drobiowe w sosie pomidorowym,
- gulasz wołowy,
- bitki w sosie cebulowym,
- duszone buraczki zasmażane,
- kiszona kapusta z zasmażką na ciepło,
- wszelkie surówki,
- mizeria z ogórków.
Dlaczego kopytka się rozpadają podczas gotowania?
Kopytka mogą rozpadać się z powodu zbyt małej zawartości skrobi. Przyczyną może być użycie niewłaściwego rodzaju kartofli albo zbyt mały dodatek mąki ziemniaczanej. Źródłem problemu bywa też jednak niewłaściwe przygotowanie ziemniaków. Trzeba je dobrze rozdrobnić, ale ręcznie. Nic nie sprawdzi się lepiej niż praska, perforowany tłuczek albo maszynka do mięsa. Ugotowanych bulw nie należy jednak blendować, bo całkowicie zmienia to ich właściwości.