Mój kurczak w kremowym sosie znika w mgnieniu oka. To danie poprawia humor całej rodzinie
Kurczak tikka masala to danie idealne dla każdego, kto lubi wyraziste smaki orientalnych przypraw. Soczysty, aromatyczny kurczak w gęstym, aksamitnym sosie pomidorowym z nutą m.in. imbiru i kminu rzymskiego to prawdziwa uczta dla podniebienia. Gdy sięgam po ten przepis, cieszy się cała rodzina. To danie z pewnością poprawia nastrój.
Jakie mięso podawać w sosie tikka masala?
Z sosem tikka masala można podawać zarówno pierś kurczaka, jak i mięso z udek. Polecam wybrać udziec kurczaka bez kości i skóry, który nie wysycha nadmiernie w czasie smażenia. To mięso ma więcej tłuszczu niż pierś kurczaka, co nie pozostaje bez wpływu na smak potrawy – tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeżeli chcesz przygotować danie z piersi kurczaka, wydłuż czas marynowania mięsa o 1 godzinę, dzięki czemu chudy drób wyjdzie bardziej aromatyczny. W sosie tikka masala możesz również podać podsmażoną pierś indyka.
Jak przygotować kurczaka tikka masala?
Sekretem idealnego kurczaka tikka masala jest odpowiednie zamarynowanie mięsa. Tego kroku nie można pominąć – bez marynowania mięso będzie pozbawione smaku. Pokrojony udziec kurczaka bez kości i skóry marynuję w kremowym jogurcie naturalnym, oliwie z oliwek i przyprawach. Mięso wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej marynować je przez całą noc), obsmażam i robię sos.
Bazą sosu są pomidory (doskonale sprawdzą się passata pomidorowa, przecier pomidorowy oraz pozbawione skóry i gniazd nasiennych świeże pomidory). Ich smak podbijam czosnkiem, miodem (możesz zastąpić cukrem), aromatycznymi przyprawami, octem jabłkowym i słodką śmietanką.
Przepis: Kurczak tikka masala
Sycące danie o głębokim, wielowarstwowym smaku. Soczysty kurczak otulony jest kremowym, pikantno-słodkim sosem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 573 w każdej porcji
Składniki
- 700 g udźca kurczaka bez kości i skóry
- sól i pieprz
Na marynatę:
- 200 ml kremowego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki startego na tarce korzenia imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Na sos:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i marynowanie kurczakaUdziec kurczaka bez kości i skóry pokrój w kostkę o boku 2 cm. Oprósz mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem. W misce wymieszaj jogurt z oliwą z oliwek i pozostałymi składnikami marynaty. Dodaj mięso, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Smażenie mięsaWyjmij mięso z marynaty i obsmaż na 1 łyżce klarowanego masła. Mięso powinno się przyrumienić i lekko zmięknąć.
- Przygotowanie sosuNa patelni po smażeniu mięsa lub w rondlu rozgrzej pozostałe masło klarowane i dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj przyprawę garam masala, kmin rzymski i słodką paprykę. Smaż, aż przyprawy uwolnią aromat. Następnie dodaj passatę, miód oraz ocet jabłkowy, ustaw małą moc palnika i duś sos pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodanie mięsaDodaj do sosu podsmażone mięso i duś do miękkości – około 15 minut.
- Dodanie śmietankiGdy mięso zmięknie, dodaj śmietankę kremówkę zahartowaną niewielką ilością gorącego sosu, gotuj 3-4 minuty, a następnie dopraw gotowe danie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podawać kurczaka tikka masala?
Kurczak tikka masala najlepiej smakuje z ryżem basmati lub chlebkiem naan, posypany posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Indyjski chlebek naan można przygotować w domu, łącząc mąkę pszenną (2 szklanki), jogurt naturalny (1/2 szklanki), letnią wodę (1/2 szklanki), suche drożdże (1 łyżeczka), cukier (2 szczypty), sól (1/2 łyżeczki) oraz oliwę lub olej (1 łyżka). Wyrobione i lekko wyrośnięte ciasto wystarczy podzielić na porcje, uformować placki i usmażyć na suchej patelni.