Moje naleśniki znikają ze stołu w mgnieniu oka. Zdradzam sekret ich obłędnego nadzienia
Naleśniki z wytrawnym farszem z pieczarek to idealne danie dla całej rodziny, które świetnie smakuje tuż po przygotowaniu oraz odgrzane na drugi dzień w piekarniku.
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto na naleśniki?
Idealne naleśniki można usmażyć zarówno z klasycznego ciasta na bazie mleka, jajek i mąki pszennej, jak i innych przepisów na naleśniki np. bez jajek, białej mąki, mleka. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest konsystencja ciasta naleśnikowego, która powinna przypominać konsystencję słodkiej śmietanki. Z takiego ciasta bez kłopotu usmażysz cieniutkie, elastyczne placki, które nie będą pękały po wypełnieniu farszem. Jeżeli ciasto naleśnikowe będzie za gęste, to placki wyjdą grube i zbite. Zbyt rzadkie ciasto na naleśniki sprawi, że placki będą pękały już podczas smażenia. Porada: zanim przystąpisz do smażenia naleśników, odstaw ciasto na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło, a następnie ponownie wymieszaj.
Jak przygotować naleśniki z pieczarkami i cebulą?
Przygotowanie naleśników z pieczarkami i cebulą jest bardzo proste. Pierwszy krok to połączenie składników ciasta naleśnikowego. Korzystam ze sprawdzonego, klasycznego przepisu, który uwzględnia wymieszanie mleka z wodą gazowaną, jajkami i mąką pszenną (możesz zastąpić mąką pełnoziarnistą). Gdy mam usmażone naleśniki, zabieram się za przygotowanie farszu z pokrojonych na plasterki pieczarek i cebuli. Część grzybów z cebulą odkładam do dekoracji porcji potrawy, a resztą nadziewam placki. Gotowe naleśniki można odgrzać na patelni lub zapiec w piekarniku np. posypane startym na tarce serem żółtym. Wskazówka: jeżeli dodasz do ciasta 1-2 łyżki oleju to usmażysz placki na suchej patelni.
Przepis: Naleśniki z pieczarkami i cebulą
Proste danie na sycący obiad dla rodziny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 384 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże jajka
- sól
Na farsz:
- 800 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju do usmażenia naleśników
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoW misce umieść mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Miksuj lub mieszaj rózgą kuchenną, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Odstaw ciasto na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby gluten zaczął pracować, co sprawi, że naleśniki będą bardziej elastyczne.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię z cienkim dnem i delikatnie natłuść ją olejem do smażenia (opcjonalnie klarowanym masłem). Nakładaj ciasto łyżką wazową i usmaż cienkie placki. Gotowe naleśniki układaj na desce do krojenia lub odwróconym do góry dnie talerzu.
- Przygotowanie farszuPieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż pieczarki. Gdy grzyby ładnie się przyrumienią, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli i zmięknie. Gotowy farsz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłóż 4 łyżki pieczarek z cebulą do dekoracji.
- WykonanieWyłóż porcje farszu na naleśniki i złóż placki jak krokiety.
Naleśniki z pieczarkami i cebulą podaję na ciepło, podgrzane na klarowanym maśle lub w piekarniku. Możesz również obtoczyć je przed podgrzaniem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Porcje potrawy dekoruję odłożonymi wcześniej pieczarkami (podgrzanymi) oraz posypuję zieleniną.
Opcjonalne dodatki do farszu z pieczarek i cebuli
Smak pieczarkowego farszu możesz wzbogacić, dorzucając na patelnię np. drobno posiekany czosnek, świeże listki oregano i tymianku, a także liście szpinaku, posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, papryczkę chili. Jeżeli chcesz, żeby farsz miał gęstą, kremową konsystencję, to dodaj starty na tarce ser żółty, pokruszoną fetę lub serek mascarpone.
Wskazówka: pieczarki możesz zastąpić świeżymi grzybami leśnymi np. maślakami, podgrzybkami lub rydzami oraz boczniakami.