Rozkoszne brownie bez grama mąki. Dodaję tajemny składnik z puszki i jest kremowe jak nigdy dotąd

Dodano:
Brownie z czerwonej fasoli Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Wilgotne, miękkie, intensywnie czekoladowe, a przy tym zdrowe. To najlepsze brownie w moim życiu, ale receptura może niektórych zaskoczyć. Gdy używam tego łatwo dostępnego produktu, zjawiskowe ciasto robię w 10 minut i już mogę wrzucać do piekarnika.

Dla mnie brownie powinno być gęste i ciężkie od czekolady. To wcale nie takie łatwe, bo właściwa struktura wymaga odpowiednich składników. Zrobione z płatków owsianych z masłem migdałowym zyskuje „to coś”, gdy dodaję nasiona strączkowe z puszki.

Jak zrobić brownie z fasoli?

Sekretem bogatej konsystencji ciasta jest zwykła czerwona fasola z puszki. Tak, jak w klasycznych przepisach, można użyć też czarnej czy japońskiej adzuki, a nasiona ugotować samodzielnie. W moim wypieku jest również mąka owsiana, ale gdy mam więcej czasu, sięgam po 3/4 szklanki grubych płatków owsianych (górskich) i miksuję na grubsze okruchy. Da się to zrobić w młynku do kawy albo rozdrabniaczu. Z takim dodatkiem brownie jest mniej kremowe, a bardziej treściwe w konsystencji.

Gdy już zrobię masę, przekładam ją do blaszki o wymiarach 20 na 20 cm, ale można też wziąć foremkę na muffiny. Ciasta, które wychodzi z przepisu, wystarczy na około 10 babeczek. Należy piec je krócej, bo tylko 12-15 minut.

Przepis: Brownie z czerwonej fasoli

Bogate, kremowe ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli pachnące migdałami i wanilią

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
348 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki (1 opakowanie)
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 100 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki masła migdałowego
  • 200 g czekolady deserowej w kropelkach
  • 3-4 łyżki mleczka migdałowego

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie masyOdcedź fasolę, opłucz wodą i dobrze osącz, po czym zblenduj na gładki krem. Dosyp kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wlej olej i ekstrakt waniliowy. Połącz dokładnie składniki, po czym dodaj masło z migdałów i połowę czekolady. Wymieszaj masę, w razie potrzeby dolewając po łyżce mleczko migdałowe.
  2. Pieczenie ciastaWłóż ciasto do formy, dociśnij i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 16-20 minut. Następnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Gdy brownie będzie wciąż ciepłe, posyp wierzch pozostałymi kropelkami czekoladowymi i wciśnij w ciasto za pomocą drewnianej łopatki. Krój dopiero wtedy, gdy będzie zimne.

Jak zrobić brownie fasolowe inaczej?

Deser można przygotować też z bardziej klasycznymi produktami, zastępując mleko roślinne tym krowim i wymieniając olej na roztopione albo klarowane masło. Zamiast masła migdałowego można natomiast dodać to z orzechów ziemnych. Nie trzeba też używać czekolady w kropelkach, bo dobra będzie także w tabliczkach. Trzeba pokroić ją na dość drobne kawałki, ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych otworach. Ciasto będzie równie smaczne, choć bez wyraźnych czekoladowych akcentów.

Jaka jest najlepsza mąka do brownie?

To ciasto często przygotowuje się z białej mąki pszennej, którą zwykle łączy się z jajkami. W wielu recepturach wykorzystuje się także mąkę z owsa i innych zbóż oraz mielonych nasion. Możliwości jest mnóstwo, bo brownie wychodzi niemal ze wszystkimi rodzajami.

W wegetariańskich wersjach ciasta powszechnie używane są mąki migdałowa, z orzechów laskowych, kokosowa czy kasztanowa. Można łączyć je z pastą z fasoli, zmiksowanym bananem czy miąższem pieczonej dyni. Wtedy deser staje się bardziej miękki i ciągnący w środku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...