Rano zamiast kawy budzi mnie ten koktajl. Sekretny trik sprawia, że smakuje jak z kawiarni
Ten koktajl to dla mnie śniadanie i kawa w jednym. Nie byle jaka, bo jak z najlepszej restauracji. Przygotowuję ją na zimno, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczna i delikatna. Metodę opanowałam do perfekcji, gdy parzona kawa była dla mnie zbyt ciężka i mocna. To naprawdę nic trudnego, wystarczy zalać mielone ziarna wodą i odstawić na noc, a rano napój jest gotowy.
Jak zrobić koktajl z kawą, masłem orzechowym i bananem?
Zmiksowanie składników koktajlu to chwila, trzeba jednak mieć przygotowaną bazę. Ja zwykle trzymam w lodówce butelkę z kawą cold brew, którą robię sama albo kupuję w sklepie. Można jednak użyć zwykłego naparu albo wersji rozpuszczalnej.
Napój osładzają banan i daktyle. Warto wybrać suszone owoce o miękkiej konsystencji, by nie trzeba ich było namaczać. W przepisie używam zwykle 4 małych daktyli albo 2-3 większych, jednak dla pewności zawsze sprawdzam ich wagę.
W tym energetycznym napoju kluczowym składnikiem jest masło orzechowe. W oryginalnym przepisie na chunky monkey cocktail, który pochodzi z ojczyzny koktajli, czyli Ameryki, są to grubo mielone orzechy ziemne. Ja stawiam jednak na pastę z migdałów i łączę wszystko z mlekiem migdałowym. Wychodzi z tego najlepszy napój kawowy, jakiego kiedykolwiek próbowałam.
Przepis: Koktajl z kawą, masłem orzechowym i bananem
Kremowy napój kawowy z mlekiem, masłem orzechowym i bananem jest pyszny i sycący
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 221 w każdej porcji
Składniki
- 0,75 litr mleka migdałowego, ew. krowiego
- 0,5 litra naparu z kawy
- 4 łyżki masła z orzechów lub migdałów
- 1 duży banan
- 30 g miękkich daktyli
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWlej płynne składniki do blendera kielichowego albo wysokiego naczynia, dodaj masło migdałowe, obranego banana i resztę składników.
- BlendowanieZmiksuj wszystko razem, by napój miał gładką konsystencję. Przelej do butelek na jedną porcję i schłódź w lodówce.
Jak przygotować kawę cold brew?
Kawę na zimno nauczyłam się robić po południu na następny dzień, dlatego nie muszę sprawdzać czasu. Wsypuję 30 g grubo mielonych ziaren do butelki o pojemności 0,5 litra, zalewam zimną przegotowaną wodą, zakręcam i dokładnie mieszam. Pamiętam też, by później wstrząsnąć zawartością przynajmniej 2-3 razy w ciągu wieczora. Odstawiam na noc do lodówki, a rano zlewam przez sitko płyn znad osadu do czystej butelki. Taką kawę trzymam w chłodzie nawet przez tydzień.