Do czerwonej kapusty dodaję dwa produkty. Ta surówka schodzi u mnie kilogramami

Dodano:
Surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i żurawiną Źródło: Shutterstock / Kolpakova Svetlana
Zwykłe, poszatkowane warzywo potrafi zachwycać smakiem. Gdy dodaję te orzechy i suszone owoce, surówka jest słodsza i bardziej chrupiąca. W 20 minut mam pyszny dodatek do obiadu, który wszyscy chcą jeść kilogramami.

Zapomnij o kapuście z jabłkiem czy rodzynkami. Suszona żurawina ma w sobie i kwas, i słodycz, znakomicie podbijając smak surówki. Balansują go orzechy włoskie, które nadają potrawie wykwintne nuty. Całość spaja apetyczny, słodko-kwaśny dressing.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z orzechami i żurawiną?

Poszatkowaną czerwoną kapustę na początku zmiękczam, by całość smakowała lepiej. Oprócz miażdżenia z solą można zastosować blanszowanie we wrzątku, jednak ta metoda pozbawia kapustę części smaku i stosuję ją jak najrzadziej. Dodaję do niej paseczki marchewki, które strugam na specjalnej szatkownicy. Warzywo można też zwyczajnie zetrzeć na grubych oczkach.

Do surówki warto dodać dobrej jakości żurawinę i świeże orzechy włoskie. Można użyć ich wprost z paczki, ale jeszcze lepsze są podprażone. Ponieważ jednak łatwo przypalić je na patelni, zawsze wybieram dłuższe pieczenie w temperaturze 100 stopni.

Przepis: Surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i żurawiną

Smakowity dodatek do obiadu z szatkowanej czerwonej kapusty z marchewką, orzechami i suszoną żurawiną

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
246 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g czerwonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywPoszatkuj kapustę i ugnieć z dodatkiem odrobiny soli. Marchewkę potnij na cienkie paski, posiekaj cebulę, a orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj te składniki, dodając natkę pietruszki.
  2. Mieszanie sosuPołącz oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym i syropem. Polej warzywa, dodaj żurawinę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie żurawiny?

Suszone owoce powinny być jędrne i kształtne. Jeśli kawałki żurawiny są zmiażdżone i rozmazane, sugeruje to, że najpierw wyciśnięto z nich sok, a później namoczono w roztworze cukru. Mają przez to mniej smaku i wartości odżywczych, a przy tym nie prezentują się najlepiej. W sklepie zawsze wybieram sprawdzone produkty lub szukam opakowań z okienkiem, by móc podejrzeć zawartość.

Surówka z czerwonej kapusty jak w kebabie

Surowa kapusta to popularny dodatek do kebabu. Choć częściej używa się tej białej, do opiekanego mięsa pasuje również czerwona. Poszatkowane warzywo najczęściej łączy się z marchewką i ewentualnie papryką, natomiast sos przyrządza się z gęstego jogurtu z majonezem. Dołożenie cebuli jest opcjonalne, bo składnik ten często dorzuca się osobno. Dobrze jest natomiast uwzględnić natkę pietruszki, choć nigdy koperek. To zioło nie jest typowym składnikiem dań bliskowschodnich.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...